"Лидерът на ДПС Ахмед Доган е готов да се оттегли от политиката, ако държавата поеме курс към пълна лустрация на агентите на бившата Държавна сигурност".

Това съобщи пред вестник „Сега“ соченият за дясна ръка на Сокола депутат от ДПС Камен Костадинов.

Във вторник ДПС подкрепи евентуална лустрация на хора с принадлежност към ДС и уточни, че тя трябва да е докрай. "Ако се каже А, да се каже и Я! Ще настояваме, ако има лустрация, то тя да бъде до дъно", обяви Камен Костадинов пред ТВ7.

Той обаче уточни, че не бива нещата да се фокусират само върху Ахмед Доган, "тъй като в политиката има много хора, свързани с бившите служби". Според него лустрацията трябва да засяга повече административните длъжности, отколкото изборните.

Самият Ахмед Доган е бил сътрудник на 3-то уравление и на Първо главно управление на ДС с псевдоними Ангелов, Сергей и Сава.

Позицията на ДПС идва дни след като правителството обяви, че ще поиска да бъдат отзовани дипломатите, свързани с бившата ДС. В понеделник бяха приети и оставките на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров и зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров.

В четвъртък правителството ще внесе искане до президента Георги Първанов за отзоваване на посланиците с агентурно минало. Държавният глава обаче смята, че тези дипломати не пречат на България.

Още по темата

В началото на следващата година парламентът ще приеме и декларация по въпроса. ДПС е готово да участва в дебат за декларация, която да даде оценка на ситуацията с посланиците, защото тя е скандална, казва Костадинов.

Настояването на ДПС за пълна лустрация, особено на ниво администрация, противоречи на позицията на премиера Бойко Борисов.

На въпрос дали ще отстрани 6-мата областни и зам.-областни управители на ГЕРБ заради агентурното им минало  той обяви, че това не се налага, защото те били кадрови офицери и в момента работят на територията на България.

Лустрационен закон за агентите на бившата ДС не може да мине и през Конституционния съд, отбелязва изданието. В края на 2009 г. по искане на депутати от ДПС и БСП съдът отмени като противоконституционни лустрационните текстове в правилника на НС.

С тях се забраняваше свързани със службите лица да заемат ръководни постове в парламента.

Така че по-скоро ще трябва да се разчита на доброволно оттегляне на свързаните с бившата ДС политици и чиновници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase