Парламентът да заприлича на казарма. Подобно предложение направи в декларация депутатът от „Коалиция за България” Петър Димитров.

Според социалистите, когато се прави поименна проверка на кворума в залата, всеки народен представител трябва да се изправя и да казва ясно: „аз, тук”.

Това веднага да се отбелязва в стенограмата от заседанието. Само по този начин, според червените, може да се провери дали наистина е имало кворум.

Защото от БСП са категорични, че председателят на парламента Цецка Цачева манипулира кворума. Те дадоха няколко примера от едно от последните гласувания, проведено в петък, 17 декември.

Тогава заради съмнения в липса на кворум Цачева направи три проверки. При първата ръчното преброяване отчело 156 депутати, но веднага след това при гласуването се оказали 104-ма. Тоест 52-ма липсващи. Следващата проверка показала разлика от 32-ма депутати, а последната – от 39.

Как се случва това? Според декларацията на БСП измамата върши лично председателят на парламента.

„Председателят Цецка Цачева еднолично решава дали даден народен представител е в залата. След това заявява, че има кворум, без да го обяви. Следва гласуване, което не потвърждава наличие на кворум”, разясни Димитров.

Поведението на Цачева било като в поговорката „Мижи – да те лажем”.

Социалистът даде още няколко примера: „Представете си екипаж с ¼ от екипа или оркестър, който свири с ¼ от музикантите”.

От БСП упрекват ГЕРБ, че не могат да управляват собственото си присъствие в залата, а опитват да ръководят държавата.

„Госпожо, Цачева – вие изчерпихте лимита на доверие, с който заехте този пост. Призоваваме ви да подадете оставка, за да се прекрати тази срамна практика и да се изчисти името на парламента”, дойде си на думата Петър Димитров.

И понеже се усъмни в „подобно морално извисяване” от страна на Цецка Цачева, предложи проверките на кворума да се правят не от нея, а от заместник-председател от опозицията.

Цачева не взе отношение по забележката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase