Снимка: БГНЕС
fallback

Синята коалиция призова спешно да бъдат отзовани посланиците, които бяха обявени за агенти на Държавна сигурност (ДС).

Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров в декларация от името на парламентарна група в началото на парламентарното заседание.

Настояваме за законово ограничаване правото на агенти на службите на бившия комунистически режим да заемат посланически постове, допълни Димитров.

Oще по темата

В Синята коалиция се срамуват, че половината – 13 от 26 български посланици в Европейския съюз, са агенти на ДС.

"Това потвърждава за пореден път "тезата на представители на Русия, че България е нейният троянски кон в ЕС", каза Димитров.

Според него фактът, че има толкова много агенти сред посланиците, показва, че бившата ДС до голяма степен определя българската външна политика.

До края на днешния работен ден от Синята коалиция ще предложат законопроект, който да ограничава и да не дава възможност агенти на ДС да заемат посланически постове, каза Димитров.

Припомняме, че във вторник от Комисията по досиетата обявиха, че 45% от бившите и настоящите посланици и генерални консули са принадлежали към структури на Държавна сигурност или военното разузнаване.

Външният министър Николай Младенов веднага реагира на новината в Twitter:

"Нямам думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима", написа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Дона

преди 13 години

Аз все си мисля че едно от условията да те изпратяткато посланик ,консул,търговски представителбеше да си ДС.Само не съм чула до сега каквъв принос имат за България,какво са направили толкова че Президентае доволен?Ако сте живели по дълго в чужбина сигурна съмче сте се убедили че нищо не правят за нас.Питам"Какво направи българския посланик в Либияза нашите медецински сестри????Освен да харчат народни пари.

110

Гаргамелич

преди 13 години

Мда, Мартинчо-чо-чо я *** при татко Гаргамелич Иван Йорданович да ти обясни как се оказва че е пратил десетина посланника, които са били сътрудници на ДС. Също така да ти каже колко от тези агенти са били и двойни агенти ГРУ т.е. негови колеги. Давай и спроси товарищ Гаргамел дето пак сеправи на ударен.

109

Дърт

преди 13 години

"Буден" или заспал в наркотичен сън? Омаян от мантри или реално засегнат от бившата власт фашизоид? Гнида! Аз не ща "НАХЛУВАНЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА" - прекомерно много ми станаха нахлуванията! А ти, govneau, не си виждал истински комунист никога. Аз, за дългия си живот, видях няколко, другите бяха избити от "добрите" фашисти. Най-много да си видял партийци. Има разлика, недостъпна за малкото ти мозъче. Разстрел заслужават публикувалите този списък! Но нали се отказахме от смъртната присъда...

fallback