Снимка: БГНЕС
fallback

Народните представители ще гласуват днес окончателните текстове на Кодекса за социално осигуряване.

Депутатите приеха част от промените, с които се регламентира постепенното увеличаване на осигурителния стаж, който е необходим за придобиване право на пенсия, регламентира се увеличаването на срока за изчисляване на обезщетението при майчинство от 12 на 18 месеца и стабилизиране на пенсионната система до 2035 година.

Условията за пенсиониране на категорийните работници остават до 1 януари 2014 година.

Предвижда се още депутатите да одобрят прехвърлянето на индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт, както и ролята на Комисията за финансов надзор, която ще трябва да предостави информация за наличните по партидите средства на министъра на финансите и управителя на Националния осигурителен институт.

При подписването на национално споразумение за пенсионна реформа между правителството, синдикатите, работодателите и частните пенсионни фондове, се регламентира прехвърлянето на активите в НОИ.

Споразумението, подписано на 2 ноември, предвиждаше във фонд „Пенсии” на НОИ да се прехвърлят и средствата по индивидуални партиди до 31 март 2011 година.

Oще по темата

Според гласувания дневен ред за работа на Народното събрание депутатите ще разгледат още на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 г., законопроекта за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи.

Депутатите ще разгледат още и Законопроект за ратифициране на Конвенцията за създаване на Съвет за митническо сътрудничество и на изменението на конвенцията. Парламентът ще започне работа в 9.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

бб

преди 13 години

почна се днес ви открадват част от пенсиите , утре целите , ще се пенсионирате на 70 г през 2020г при средна продължителност на живот 67 за мъжете честито , по - добре да не ни лъжат повече пенсии няма да има и това е .С новият кодекс за храните от 2012 в ЕС , ще стане така, че много хора няма доживеят до старини от аспартами ,флор и т.н - да ви е честита новата реформа - пенсии няма да има и да не ни лъжат повече , а да си го кажат .тук не става въпрос за политака а за грабеж в нац. мащаб

38

ДИМИТРОВА

преди 13 години

Обичам да пиша коментари когато всички си почиват.С този коментар ще ядосамповече пишещи,но ще трябва да кажа какво мисля.Първо да упомена ,че не съм била никога член на БКП,БСП и други,но за мен най-добрия финансов министър до сега е г-н Орешарски.Докато той беше финансов министър бях в България.Не съм чула ,че е крал,не съм чула да говори по медиите глупости наляво и надясно и ако Орешарски не беше фин.министър в предното правителство,тоБългария отдавна да е фалирала.Чакам атаките Ви.

37

МИЕТ

преди 13 години

Важността на пенсионната реформа е голяма и тя ще засегне всички.Затова не трябва да се политизира , а всеки да помисли дали ще може , или как ще се пенсионира лично той , когато му дойде времето.Тези , които сега предлагат промените за пенсионирането са богати хора и изобщо не ги интересува дали някога ще се пенсионират и ще разчитат на пенсии. Няма сега да ги анализираме как и откъде са станали богати , защото най-лесно се забогатява чрез власт. Така , че те са заинтересувани да се увеличава , а не да се намалява богатството им. Затова според тях трябва да се орежат социалните придобивки и да се затрудни пенсионирането , което ще засегне най-вече обикновенните хора , които сега страдат от безработицата! Не на 40г. стаж и 65г.възраст за пенсиониране , защото българинът живее само до 69г. и може изобщо да не получи пенсия!

fallback