Алчните депутати, хукнали за скъпи телефони, не се явиха пред Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.

Малко след началото на заседанието се появи само червеният Румен Такоров.

То беше свикано от председателя на парламента Цецка Цачева, на което 16-те провинили се народни представители трябваше да бъдат изслушани, а комисията трябваше да излезе със становище.

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров заяви, че има възражение срещу така формулирания дневен ред.

Според него колегите му, които са присъствали на тази презентация, не са извършили никакво нарушение, тъй като няма приети писмени правила за етичен кодекс.

„Безсмислено е изслушването на народните представители, както и приемането на становище във връзка с нещо, което може би е морално укоримо, но не представлява нарушение“, коментира още той.

„Тази група от народни представители, участвали в презентацията на мобилни телефони, гледат на себе си като на някакъв вътрешен елит в Народното събрание“, възрази пред членовете на комисията шефът на парламента Цецка Цачева. 

„Като постоянна комисия, която е натоварена с конкретни правомощия, Народното събрание не разполага с друг инструмент или орган, който може да даде трибуна на народните представители, които са засегнати”, заяви още тя.

„Мисля, че трябва да имаме позиция и да се набележат стъпките, за да не попадаме в бъдеще в подобни ситуации”, аргументира се още председателят на НС.

Писмо до комисията са изпратили от парламентарната група на ГЕРБ, с което са заявили, че те имат становище по случая и техните народни представители няма да присъстват на заседанието на комисията.

Още по темата

Осмината ГЕРБаджии, които се изкушиха от лъскавото парти, обявиха в сряда, че ще се самонакажат, като се лишат от половината си декемврийската заплата. А събраните около 10 хил. лева щели да отидат за благотворителност.

От РЗС също заявиха, че техните  депутати няма да участват на заседанието, тъй като скандалът „Верту“ бил постановка за отклоняване на вниманието.

В крайна сметка депутатите от етичната комисия гласуваха „против“ изслушването на лакомите депутати поради липса на ясни правила и се зарекоха да изработят такива за в бъдеще. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase