Лакомите ГЕРБаджии, които се изкушиха в работно време да изтичат за един луксозен мобилен телефон – VERTU, решиха да издигнат "шамаросания си имидж", като дарят половината си декемврийска заплата за благотворителни цели.

Всъщност това е глобата, която премиерът Бойко Борисов предложи на председателя на парламента Цецка Цачева да им наложи за непристойното им поведение.

Изпълкомът на ГЕРБ само смъмри народните си представители и определи поведението им като "недопустимо".

Оригиналната идея лансира веднага след злополучното парти депутатът от РЗС Дарин Матов. Тогава той обясни, че нямал намерение да вземе предлагания като подарък телефон за себе си.

Бил се наредил на опашката с благотворителни намерения – да продаде скъпия подарък, а парите от "сделката" да бъдат раздадени на домове за сираци.

В специална декларация осмината народни представители от управляващата партия поднесоха извиненията си към "избирателите на ГЕРБ".

Документът беше изчетен от съпредседателя на ПГ Красимир Велчев, тъй като по думите му провинилите се законодатели "се чувстват достатъчно виновни и затова не отговарят на въпроси на журналисти".

"Един набит е колкото двама небити, надявам се случаят да не се повтори", коментира Велчев.

Той посочи, че в парламентарната група е практика, когато някой депутат отсъства без основателна причина, да бъде "наказван", като дари част от заплатата си.

Още по темата

Последният пример бил за дарение от 5000 лева, което е било предоставено на млада жена, нуждаеща се от операция, изтъкна неизвестната досега практика Велчев.

От 38-те депутати от всички парламентарни групи, които бяха поканени да присъстват на лъскавото парти, се отзоваха осем депутати от ГЕРБ – Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев.

Очаква се в четвъртък парламентарната комисия по парламентарна етика да разгледа на свое заседание случая, след като беше сезирана от шефката на парламента Цецка Цачева.

Засега няма реакция от останалите партии за санкции спрямо техните депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase