Снимка: Булфото
fallback

След 14 часа дебати депутатите приеха на второ четене Бюджет 2011.

Бюджетът беше първа точка от дневния ред и до 14 часа на 2 декември се предаваше пряко по БНТ и БНР. След това обаче народните представители продължиха да си обсъждат и гласуват точките от бюджета без национален ефир.

Финансовият министър Симеон Дянков присъства на част от дебатите, но не взе думата. Опозицията разкритикува бюджета в частта му за приходи и разходи. Едно от обвиненията в него беше, че се съобразява с изборите през 2011 година за местна власт и президент.

Други бяха за сивия сектор, за малкото пари за образование, за "национализацията" на резерва на НЗОК.

Oще по темата
В макрорамката на Бюджет 2011 г. е предвиден икономически растеж от 3,6% на годишна база. Дефицитът в републиканския бюджет за 2011 г. e от 2,16 млрд. лв. Приходите в бюджета са 16,076 млрд. лева, а разходите – 18,23 млрд. лева. Брутният вътрешен продукт трябва да е над 77 млрд. лева.

Републиканският бюджет е част от общата консолидирана програма за 2011 г., в която се включват и средствата за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса и други.

По консолидираната програма се очаква дефицит от 1,9 млрд. лева.

За МВР през 2011 г. са предвидени 99 млн. лв. приходи и 1,006 млрд. разходи. Министерството на отбраната разполага с 990 млн. лв. за разходи и трябва да направи 62 млн. лв. приходи.

За Министерството на труда и социалната политика предвидените разходи са 952 млн. лв. Министерството на здравеопазването ще направи 712 млн. лв. разходи и 40 млн. лв. приходи.

Бюджетът за култура е в размер на 94 млн. лева. Държавната субсидия се ограничава до 7 игрални и до 14 документални филма и финансирането ще става само по възможност.

Досега това е бил минималният брой филми, спонсорирани от държавата. Предвижда се средствата да се отпускат, „ако има такава възможност”, а досега беше записано те да се отпускат задължително.

От 12 до 15 часа пред парламента имаше протест на тютюнопроизводители, които настояваха за повече пари в бюджета за преструктурирането на отрасъла и за други дейности. Те получиха подкрепа от депутати от ДПС и Коалиция за България, а земеделският министър ги увери, че ще имат повече пари, ако догодина има преизпълнение на бюджета.

Според тютюнопроизводителите, така имало частичен напредък по техните искания, 73-те милиона евро обаче, които искаха да влязат в бюджета, не бяха гласувани, съобщава Агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Бате Тошко шумкаря

преди 13 години

Абе ти много просто парче си, а не помисли ли, че по времето на бате ти Тошо и на другарите, национализираха всичко в държавата. Тоест присвоиха всичко, само си помисли за момент що пара са прибрали, и после ми разправяш те построиха това-онова. При толкова пари, да ти кажа нищо не построиха, даже и безплатна работна ръка имаха в изобилие, там студентски движение, прохода на републиката и какво ли не беше още. Но сегашните са техните деца, Данковци, Станишковци и Боковци, какво очакваш друго?

64

Веселин Радославов Д

преди 13 години

До преди 6 години България имаше изключителен икономически растеж.Българите живееха 100 пъти по-добре от сега.Работа имаше за всички.Тогава управляваше правителството на НДСВ.Днес управлява правителството на мафията,често подкрепяно от Атака и Синята коалиция и мизерията е факт.Днес лъжата е ежедневие.Наглостта , също.Оставка за правителството на Герб,което обрича на нихилация българският народ

63

rumen221

преди 13 години

Приятели, Националния ни интерес е Благоденствие на Българската нация- ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА, с некадърни министри!Бюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;5. Българска структурно-управленска криза; Изхода е Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Освен Еврофондовете е нужно нисколихвено кредитиране на производството, от превишението на държавния резерв и само чрез ББР, при лихви 4-5%... 2. Световната продоволствена криза Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара, всички селскостопански плащания да са за Собствениците на земя и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...2. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите ги фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Южен поток и Белене не по-малко от 33% са за Български фирми и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове чакат ни стотици милиони екоглоби, които ще ни върнат в каменната ера....5. Структурно-управленската криза възстановяване на институциите, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и реформи:- В Здравеопазването Всеки гражданин с вноска в Индивидуални дебитно-кредитни картови сметки здравни досиета;- В Образованието - Масово Професионално средно образование в Техникуми гимназийте, са доказана загуба на време;- В Регионалната политика шесттте Социално икономически зони, да се трансформират в Области и държавни поръчки за вишисти, да се правят, освен в Софийския и трите специализирани, само в шестте Областни Технологични Университета.- Съкращаване на държавния апарат с 30%.- За наука - 2 % от БВП, концентрирани в БАН, Сафийския, Специализирани и Областните Технологични Университети.Всичко останало е Пустословие и Нищоправене...

fallback