Снимка: БГНЕС

И от лявата, и от дясната част на парламентарната зала поискаха увеличаване на приходната част в Бюджет 2011 по време на дебата на второ четене. Социалистите – с над 2 милиарда лева, а „Синята коалиция” – с 900 милиона.

От БСП предлагат обаче и повече да се харчи, като са посочили 37 точки в тази посока. Част от тях са за по-високи заплати и пенсии, както и увеличаване на парите за майките.

Десницата от своя страна настоява приходите да нараснат с цел поддържане на стабилността. Хората на Иван Костов и Мартин Димитров виждат възможност това да се случи в рамките на предлагания от ГЕРБ бюджет, като се увеличат постъпленията от ДДС и акцизи.

„На практика могат да се съберат с 1,5 милиарда лева повече”, посочи Иван Костов.

„Предложили сме събирането на 900 милиона лева повече приходи. Идеята е не те да отидат за Белене, а да бъде намален дефицитът, който се очаква за 2011 година, за да може да падне под 3%”, посочи пък Мартин Димитров.

Според него иначе дефицитът едва ли ще е 2,5%, както е предвидено в законопроекта.

Съпредседателят на „Синята коалиция” отново предупреди за заплахата у нас да се случи сценарият от Гърция.

Корнелия Нинова от „Коалиция за България” упрекна управляващите, че са „загрижени единствено за контрабандистите”. Бюджет 2011 ощетявал обикновените хора и това личало по данъчния пакет – по-високи налози и замразяване на доходи.

Първата контраатака на ГЕРБ реши да предприеме депутатът от бюджетната комисия Валентин Николов. Той се заяде с левицата за това, че подхожда популистки към дебата.

"Какво става на второ четене – всички викат "дайте да харчим" и ни надуват приходите. И започват да говорят за някаква сива икономика и така нататък. Направо не мога да слушам повече", сопна се Николов.

След това депутатът погна Иван Костов. По думите му Костов първо твърдял, че приходите не могат да се изпълнят, а сега настоявал за нещо по-различно. "Разчита се на късата памет не толкова на нас, колкото на зрителите", предположи Валентин Николов.

„Вие видимо не сте били в залата, когато се изказах на първо четене по бюджета. За вас специално ще бъде изключително трудно да ме хванете в противоречие”, върна веднага репликата Костов.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова опита да насочи разговора за приходите и разходите по същество.

"За да се приемат каквито и да било предложения за разходи, те трябва да бъдат обосновани с източник за приходи. Затова видяхме и отляво, и отдясно предложения за увеличаване на приходите. Колегите отляво обосновават предложението си за 2 милиарда, за да намерят източник за 37-те си предложения за разходи. Колегите отдясно постъпват по-коректно, защото искат да гарантират дефицита на едно по-ниско ниво, а оттам дефицита на държавата, което за мен им прави чест. Прогнозите обаче са изключително консервативно планирани и това не е случайно", посочи Стоянова.

Това изказване коства на Менда Стоянова две остри реплики. Едната – на Костов, който препоръча да се ползват пари от европейските фондове, и още една – от Румен Овчаров, който упрекна Стоянова, че се обяснявала в любов на Иван Костов. Соцдепутатът предупреди, че това обикновено завършвало фатално.

В критиките към властта се включи и ДПС. Според Лютви Местан основният акцент в дебата днес е защо и за какво ГЕРБ харчи повече.

По думите му възможните отговори са два. Единият – за реформи, което обаче било трудният път. Вторият – да се задържи емоционалният вот, който качил ГЕРБ на власт.

„Ще коткате администрацията, защото ви е необходима за спечелване на изборите”, посочи Местан и призова управляващите да не работят само за тяснопартийния си интерес.

Тук обаче защитата дойде не от ГЕРБ, а от десните им полупартньори. Мартин Димитров упрекна тройната коалиция, че е създала практиката да се харчи повече. Според него затова сега го нямало „реформаторския хъс” у ГЕРБ.

„На вас този образ на всезнайкото, съчетан с менторския тон, не ви отива. Разбирам влиянието на учителя ви, но той е друга класа, на него му отива”, мълниеносно отвърна Местан.

В крайна сметка подобно на първо четене и днес гласуването на бюджет 2011 върви според сценария на ГЕРБ с подкрепата на депутатите от „Атака”. Така претенциите и на „Синята коалиция”, и на „Коалиция за България” за увеличаване на приходната част бяха отрязани.

Както и на предишния дебат по бюджета, така и днес министър-председателят Бойко Борисов не беше в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase