Снимка: БГНЕС
fallback

От следващата година хазяите по морето ще плащат данък туризъм, вместо досегашната такса. Той ще бъде в диапазона между 20 стотинки и 3 лева.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Дяволът обаче се крие в една на пръв поглед дребна подробност в текста – предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на хотела, хижата или къщата за гости. Тоест наемодателите ще плащат на държавата, независимо дали годината им е успешна или не.

„Данък се образува върху реални доходи. Това е пълен абсурд”, посочи депутатът от „Коалиция за България” Александър Радославов.

Той се възпротиви и на идеята облагането да засегне и туристическите хижи. Там цената на нощувка е ниска, а поддръжката и зареждането – изключително трудни. Затова не би трябвало да има облагане за тях, смята народният представител.

Георги Икономов от ГЕРБ обаче контрира, че управляващите не въвеждат нов вид данък, а само заменят досегашната курортна такса.

Проблемът при нея бил, че просто никой не си я плащал. Стигало се е до абсурдни ситуации да се декларират 5% посещаемост годишно. Въпросните 30% заетост управляващите предлагат на базата на данни за средната заетост в страната.

От ГЕРБ явно са склонни на отстъпка – за отделните райони този процент да бъде по-нисък. 20 стотинки е нормален данък за легло в хижа, но трябва да се прецизира дали да се налага данък за 30-те процента заетост, допълни Икономов.

Със 78 гласа „за” управляващите подкрепиха законопроекта на финансовото министерство. Депутатите обаче отхвърлиха предложението на опозицията – за преференции при плащането на такси за детските градини за социалнослаби семейства.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” предложи деца с хронични заболявания и такива, чиито родители са с трайно увреждане, да не дължат такса. Многодетните родители пък да плащат половин такса за първото си дете и една четвърт за второто.

Според социалиста пари за детска градина не трябва да се искат и от безработните. След като предложението на Стойнев беше отхвърлено, той направи забележка на парламента, че ще засили демографската криза.
„Топим се като нация. Сега вече майките не раждат деца. Толкова ли ще ощетим бюджета?”, разпалено попита червеният народен представител.

63-ма му отговориха, гласувайки против, а други 15 се въздържаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

до 86

преди 13 години

Както казват- Франция е една бивша богата държава. Както и повечето "развити"такива. Животът на кредит свършва. Да му мислят те, ние сме свикнали. Да точат, ама колко да точат колониите. ***, които са си внесли, са да им работят.Но са си вкарали автогол, защото трябва и да им плащат и то нереално високи заплати. Виж какво става и с Англия, също бивш колонизатор, Испания.. Не са им нашите *** проблем- капка в морето.

83

до 84

преди 13 години

Майна,франсетата си имат достатъчно *** от Западна Африка,и араби от Северна,за да мислят и за наш'те цветнокожи.А ако си мислиш,че Конго,Габон и другите,вече са свободни,жестоко се лъжеш-по един или друг начин,франсетата ги грабят и експлоатират,и са зависими от Франция-политически и икономически.Тъй че,де факто,колониите си стоят.

82

0

преди 13 години

Хайде да видим колко дребни собственици по морето, даващи квартири под наем през лятото, ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБавите?Защо не закачат "едрите риби" - ***, братя Диневи, Юпитата, хотелския квартал на Агата (Агов) в Созопол и другите дебеловрати "мутро-бизнесмени"?ГЕРБ ерите - кукли на конци в парламента, да си "обират крушите"!

fallback