Снимка: БГНЕС
fallback

РЗС иска парламентът да приеме решение за налагане на 10-годишен мораториум върху разпоредителни сделки с имуществото на Българската академия на науките (БАН). Това съобщи на пресконференция в Народното събрание лидерът на партията Яне Янев.

"От сряда започваме официални преговори с всички парламентарни групи да се подготви проект за такова решение, който да забрани всякакъв вид сделки с имотите и имуществото на БАН", посочи Янев.

Oще по темата
Според представителите на РЗС такава забрана трябва да засяга и възможността Министерският съвет да деактува имотите на академията.

Янев добави, че ще отправят писмено предложение до всеки народен представител, независимо в коя партия членува, да се разпише под предложението за мораториум. Той посочи, че не са обсъждали идеята си с ръководството на БАН, но мисли, че това е единственото спасение за академията.

"Всичко друго е поправки в закона, които водят до поетапната й ликвидация", категоричен бе лидерът на РЗС.

Депутатите от РЗС са депозирали в деловодството на НС и парламентарни питания към премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на образованието Сергей Игнатов.

Въпросите към ресорните министри са свързани с политиката на правителството по отношение на финансирането на БАН и държавните университети и реформата в научноизследователските структури и висшите учебни заведения на държавна издръжка.

От РЗС ще очакват отговор на въпроса каква е целта и какъв е смисълът на рестриктивната политика на правителството, която предвижда някои академични институти да се закрият, други да минат към министерства, а трети – към университети, и дали истинската цел на „реформата” не са имотите на БАН, които да бъдат приватизирани, т.е. разпродадени, по най-лошия модел от 90-те години.

"Днес е очевидно, че кризата в България е не само икономическа, а преди всичко ценностна. И правителството не се бори срещу нея, а я инспирира. То ни казва ясно, че иска полицейска, а не иновативна държава", посочват още от РЗС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

абб

преди 13 години

на институтите в момента е кликата около Съботинов, подкрепена от амбицията на някои министри като Плевнелиев. Да не забравяме, че лично Вагалински притискаше археолозите да се махат бързо от трасето на Тракия, но бе щедро компенсиран с 720 000 лв. от Дянков за това предателство към науката и морала на археолог. Позор и вечна забрава за тези низки хуманоиди.

14

абб

преди 13 години

Днес стана ясно,че Съботинов е сключил персонална сделка с правителството. По време на избора на директор на НАИМ при БАН той заяви пред цялата комисия, че не го интересува демократичния избор на Научния съвет на института, нито избора на историческата комисия и в заключение заяви, че ще назначи Людмил Вагалински за директор. Така се били разбрали с министър Плевнелиев. Сега се разбра защо държавата допусна бастисването на разкошни паметници по трасето на магистрала Тракия. Най-големия душманин

13

75757

преди 13 години

Много е удобно вместо да се коментира предложението на Янев, човека Янев. В случая е много прав. Всичко, абсолютно всичко загубихме в нашата държава ,докато ни делят на наши и ваши. Защото ТЕ в това време делиха националното ни богатство.

fallback