Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите има готовност да предложи допълнителни 40 млн. лева за образование за следващата година, съобщиха от ведомството.

Увеличението на средствата предстои да бъде обсъдено преди второто четене на държавния бюджет за 2011 година. „С намерението си Министерството на финансите отговаря на завишените обществени очаквания и потвърждава трайния ангажимент на правителството по отношение на неговите ясно заявени приоритети. Основен сред тях е създаването на условия за успешно реформиране на системата на висшето образование и за повишаване на неговото качество“, изтъкнаха от финансовото министерство.

Часове преди това депутати от Атака внесоха предложение между първо и второ четене на държавния бюджет за 2011 г. за още 40 милиона лева за образование и наука в бюджета за следващата година. Сумата е за сметка на намаление на разходите по централния бюджет, са записали вносителите - Волен Сидеров, Станислав Станилов и председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков.

Тези 40 милиона лева не са достатъчни и няма да решим проблемите, но  в държавния бюджет образованието е на 5-то място от общо 8 функции и се опитваме да го доближим до челните места, посочи Стоичков. „Ние, българите, сме обречени да инвестираме в образование и наука, защото основният ресурс на страната са именно младите хора“,  коментира той.

Стоичков се обяви против финансирането "на калпак" и подчерта, че подкрепя отпускането на средства за качествено образование.

От Атака обявиха и позицията си по отношение на бъдещето на БАН. Ние сме против закриването на БАН, но в същото време искаме научната общност и тези институти да работят целенасочено и в полза на държавата, заяви Волен Сидеров.

Според него правителството трябва да бъде възложител на определени задачи за БАН, например в областта на нанотехнологиите, космическите технологии, генетичните изследвания. В тези сфери имаме квалифицирани кадри, посочи Сидеров. Той отбеляза, че така България ще може да патентова свои разработки, което е много печелившо в цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase