Снимка: Булфото
fallback

И догодина правителството продължава практиката майките да вземат обезщетение за бременност и раждане в продължение на 410 календарни дни. Но – с една подробност, която може да се окаже решаваща за част от младите хора.

Жените ще получават 90% от заплатата си, но базата за изчисляването й няма да е за последната 1 година, в която са работили, а за последните 18 месеца.

Забележката направи бившият социален министър Емилия Масларова.

"Кое налага това решение? Че някой злоупотребява? Дайте да ги хванем тях, а не тези, които честно работят", обърна се към управляващите Масларова.

Според нея е нормално през първите месеци от трудовия си стаж, когато има и изпитателен срок, заплатата да е по-ниска. Сега тя ще бъде включена при изчисляването на обезщетението.

Масларова се похвали, че по време на нейния мандат парите за бременност и раждане са увеличени 10 пъти.

"От 64 000 бебетата станаха 82 000", отчете като своя заслуга червената депутатка.

"Не може една жена, която не работи и не се осигурява, след това да получава обезщетение 410 дни", репликира я обаче шефката на НОИ Христина Митрева.

Oще по темата
Увеличаването на срока било правило във всички европейски държави.

"Що се отнася до парите за бременност – догодина те ще бъдат увеличени, като се предвиждат 410 милиона лева", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

279

Анонимен

преди 13 години

Абе каква е разликата межди "кръцвам" и "клъцвам" ? Сериозно питам.

278

даката

преди 13 години

:) Не става въпрос за пожизнени помощи в БГ, то това е равно на утопия. Също така не съм съгласен и огромния прираст на *** ни " братя " с тези темпове е въпрос на години да ни задминат по численст. Исках да кажа само, че сегашните помощи са равни на подигравка, на никой не му пука как и на каква цена се гледа едно дете, а иначе ми говорят за прираст. При тези упровници, с тези закони прираст от българчета скоро няма да има. Жалко, нали :(

277

qwerty

преди 13 години

и колко Българи имат 3 деца??? ... и колко от ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ имат над 3 деца?? те *** и без това не ги търси за работа, ама чак доживотно да ги храним? Да не те чуе Масларова, че те са и слабост.... иначе си прав че не обичаме държавата си , а възхваляваме другите. Писна ми да чета, как Сърби и Румънци живеели далеч по-добре от нас.Тези неща ги пишат хора, които не са били там.

fallback