Снимка: БГНЕС
fallback

На този етап не може да се обещаят повече средства от предвидения бюджет на БАН за 2011 г., тъй като това е единственият възможен бюджет. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов след среща с представители на БАН.

В проекта на бюджета на академията за 2011 г. са предвидени 59 милиона лева, но на академията са необходими допълнително минимум 25 милиона лева и това е едно "екзистенциално искане", каза главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров.

Образователният министър посочи, че най-ниските заплати в сферата на науката и образованието се получават в БАН. Той добави, че е научил от срещата, че има проблем със средствата от фонд "Научни изследвания" към МОМН и ще се провери "къде по пътя са забавени", но тези пари няма да решат проблемите на академията. 

Oще по темата

Лошото състояние, в което се намира сега образованието и науката, е в резултат на 20 години безхаберие, коментира Сергей Игнатов.

По думите му "за тези години на никого не му е пукало за образователната система". За почти едногодишната реформа в БАН броят на институтите е намален с около 40 процента, а около 700 учени са освободени от работа, съобщи още Игнатов.

Той каза, че ще разговаря с министъра на финансите Симеон Дянков да се ускори назначаването на финансов мениджър в БАН. Стефан Хаджитодоров съобщи, че идния вторник ще има втора среща на учени от БАН с министър Сергей Игнатов, за да получат отговор на конкретните искания.

Насроченият за 10 ноември протест на БАН ще се състои, но ако на срещата с министър Игнатов на 9 ноември се случи нещо много хубаво, може да се преосмисли този протест, заяви Хаджитодоров.

"БАН е важна за нас и ако някой живее с усещането, че тя трябва по някакъв начин да бъде неглижирана, поне в правителството няма такова желание, никъде", коментира образователният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

ПИЧ

преди 13 години

на тези изстрадали хора им дойде в повече! Толкова години на мизерия и сега някъкви мумифициращи министри без грам мозък в главата да им определят още по-мизерни бюджети. Такова нещо и при най-свирепия комунизъм не е било.Оставка на тези лешояди, да крадат от най-бедните се нарича мародерство!!!

81

Бан-аджийка

преди 13 години

Не генерализирай твоя случай...Който е искал да стане доктор, той е станал, защото е положил усилия, а който не е - дори и на 45 значи просто не могъл. На онези, които си мислят, че в БАН трябва да работят само хора с докторати ще кажа, че ние се нуждаем и от помощен персонал без особени кариерни амбиции. И не виждам в това нищо лошо...Един въпрос - а сега с наука ли се занимаваш? Признаха ли ти доктората там където си?

80

емигрант

преди 13 години

На мен не ми е трябвло да ставам академик, аз си бях доктор, но други дори това не бяха, а са кариеристи и се страхуваха, иската и те да са поне доктори, а бяха вече на по 45 без да са никакви, и това ги дразнеше. Писна ми да гледах кисели физиономии и съперничество между колеги и се махнах, за което не съжалявам ни най-малко. А ти си стой щом ти е добре.

fallback