Снимка: БГНЕС

С 1,8% се увеличава размерът на вноската за пенсии от 1 януари 2011 г., реши правителството, след като прие бюджета за Държавното обществено осигуряване.

Още по темата
За следващите 3 години обаче отпада вноската за фонд Гарантиране вземанията на работниците и на служителите, която бе 0,1%, защото там има натрупани над 200 млн. лева.

Средният осигурителен доход ще е 609,86 лева, тоест заложено е увеличение от 6,3% спрямо очакваното равнище за тази година.

Кабинетът удължи с още една година и въведения с антикризисни мерки нов режим на изплащане на паричните обезщетения за временна нетрудоспособност – първите три дни се изплащат от работодателя в размер на 70 на сто, а от четвъртия – НОИ.

"От 1 януари 2011 година се създава солидарен фонд към НОИ, в който работодателите ще внасят допълнителни вноски за категорийните работници и от който ще се изплащат срочните пенсии на тези работници", съобщи след заседанието социалният министър Тотю Младенов.

Гласуваният фонд идва два дни след като министър Младенов предложи отлагане на дебата за тези категории с една година, за да бъде намерено най-доброто решение.

По думите на министър Младенов промяната е съобразена с очакванията на синдикатите, които днес се събраха, за да обсъдят бъдещи протести срещу отложеното решение за категорийните работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase