Снимка: БГНЕС

Депутатите от „Атака” внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение за референдум за присъединяването на Турция към Европейския съюз.

Акцията на националистите е предизвикана от "смекчаването на позицията на инициативния комитет на ВМРО“.

Преди дни Красимир Каракачанов и негови съпартийци се срещнаха с председателя на парламента Цецка Цачева и депутати. Тогава беше договорено парламентът да реши дали да има референдум, а самото му провеждане да се случи, когато предстои ратификацията на договора за присъединяване на Турция.

Тази позиция, според Волен Сидеров, на практика е подвела всички 330 000 българи, които са се подписали под искането за национално допитване по темата.

"Не виждам причина референдумът да не се проведе в законно установения срок”, заяви Сидеров пред журналисти.

Според него няма логика в това да се обвързва ратификацията на евентуалния договор за присъединяване с провеждането на национално допитване.

Въпросът на националистите е „Съгласни ли сте Република Турция да се присъедини като държава членка към Европейския съюз?”.

От „Атака“ смятат, че парламентът трябва час по-скоро да „инструктира президента на Републиката да насрочи дата за провеждането на националния референдум в законоустановения срок”.

Волен Сидеров и днес избяга от въпросите за своя депутат отцепник Камен Петков.

Още по темата

Народният представител беше единственият, който не подкрепи процедурата по импийчмънт на президента Георги Първанов преди месеци, а миналата седмица гласува „въздържал се” при вота на недоверие срещу кабинета „Борисов”.

Сидеров обясни, че е разговарял с Петков, който му обяснил същото, което разказа и на медиите.

"Така съм решил, така съм гласувал”, бе лаконичният коментар на Петков след вота. Сидеров отклони въпроса дали е вдигнал „жълт картон” на Камен Петков. Според него това са въпроси, свързани с вътрешната организация в партията, които не вълнуват широката публика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase