„Необезпечени договори в МРРБ няма. Росен Плевнелиев трябва да се извини за изказването си за това, че в министерството са вършени тотални безобразия“.

Така бившият министър на регионалното развитие и благоустройството, сега депутат от Коалиция за България, Асен Гагаузов коментира одитния доклад на Сметната палата за периода 2008-2009 г., който установи редица нарушения и лоши практики във ведомството.

Според Гагаузов коментарът на министъра не отговаря на истината.

„Договорите, за които настоящият министър твърди, че били необезпечени, са били проверявани и проверката показва, че всички те са били обезпечени към датата на сключването им, коментира Гагаузов.

По думите му одитният доклад за МРРБ в периода 2008-2009 година не посочва наличието на нарушения, а министър Плевнелиев си позволява да прави неверни интерпретации.

„Министър Плевнелиев остана последният, който не разбра какво означава необезпечен договор. Договорите се обезпечават с бюджета на всяка една година и ако един договор е за няколко години, той няма как да бъде обезпечен в рамките на един бюджет“, защити се Гагаузов.

Според него не били верни и твърденията, че не е имало осчетоводяване на поетите задължения по сключените договори. Според одита към 2008 година те са били за 286 млн.лв., а в края на 2009 са станали 595 млн. лв.

Още по темата

„Министърът пропуска много важен факт. През 2008 година Агенция „Пътища” не е звено към МРРБ, а 2009 година, когато това прехвърляне на агенцията към министерството е факт, нейните сключени договори са за повече от 300 млн. лв., което увеличава и размера на сключените договори, които има МРРБ”, обясни Гагаузов.

Според бившия регионален министър върху председателя на Сметната палата е оказан натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase