Снимка: БГНЕС
fallback

Коалиция за България и ДПС проведоха днес консултации за първи вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

От двете партии заявиха, че не са стигнали до консенсус за темата на вота и че разговорите ще продължат и следващата седмица.

Според БСП и ДПС има достатъчно основания в много сфери на управлението да се иска вот на недоверие.

„Единственото затруднение, с което се сблъскваме, е коя от тези теми да бъде избрана за първия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ, обясни председателят на БСП и на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

От левицата отчитат три приоритетни теми – колабиращото здравеопазване, провалените антикризисни мерки и обедняването на българите.

От ДПС пък смятат, че кризата в духовната сфера трябва да бъде повод за вот на недоверие.

Според Лютви Местан най-тежки последици от провалената финансова и икономическа политика на правителството има точно върху духовната сфера.

„Днес всеки български учен от БАН е в доброволен неплатен отпуск”, заяви депутатът от ДПС. По думите му провалът се разпростира и върху сферата на културата, образованието и вероизповеданията.

От "Коалиция за България" и ДПС посочиха, че вотът на недоверие трябва да се състои преди дискусията по бюджета за следващата година.

„Един вот на недоверие има няколко цели. Първата цел е заявяване на ясна позиция по отношение на политиката на правителството в съответната сфера. Втората цел е ясното разграничаване в политическото пространство кой къде се намира – кой е опозиция, кой е управляващ. Защото има поне една или две партии, които играят едновременно на опозиция и на управляващи. И третата цел е изостряне на дискусията по една или друга тема”, обясни Сергей Станишев.

Oще по темата

„Няма да допуснем грешката на предишни опозиции първо да заявяват намерение за вот на недоверие, и после, в продължение на седмици, да търсят тема. Това би било индикация, че отношението към този инструмент е самоцел”, коментира от своя страна Лютви Местан. 

По-рано от Синята коалиция обявиха, че няма да приемат поканата на БСП за участие в консултации за вот на недоверие срещу правителството. А от „Атака“ обявиха, че твърдо застават зад правителството. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

sss

преди 13 години

aaa tezi komunisti ne sa nagli vaobste..da iskat vot za milost ot pandiz

85

Обективен

преди 13 години

какви кавали, много ясно, че не могат да намерят тема, само се чудят за кво да се хванат, щото пак им се е докрало на нещастниците

84

Анонимен

преди 13 години

Кога крадяха и криеха излишъците - не се караха! Тихомълком покриха, заметоха...всичко. Сега ще е само караницата им. Те са си за смях и без този вот!

fallback