Снимка: БГНЕС

Коалиция за България и ДПС проведоха днес консултации за първи вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

От двете партии заявиха, че не са стигнали до консенсус за темата на вота и че разговорите ще продължат и следващата седмица.

Според БСП и ДПС има достатъчно основания в много сфери на управлението да се иска вот на недоверие.

„Единственото затруднение, с което се сблъскваме, е коя от тези теми да бъде избрана за първия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ, обясни председателят на БСП и на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

От левицата отчитат три приоритетни теми – колабиращото здравеопазване, провалените антикризисни мерки и обедняването на българите.

От ДПС пък смятат, че кризата в духовната сфера трябва да бъде повод за вот на недоверие.

Според Лютви Местан най-тежки последици от провалената финансова и икономическа политика на правителството има точно върху духовната сфера.

„Днес всеки български учен от БАН е в доброволен неплатен отпуск”, заяви депутатът от ДПС. По думите му провалът се разпростира и върху сферата на културата, образованието и вероизповеданията.

От "Коалиция за България" и ДПС посочиха, че вотът на недоверие трябва да се състои преди дискусията по бюджета за следващата година.

„Един вот на недоверие има няколко цели. Първата цел е заявяване на ясна позиция по отношение на политиката на правителството в съответната сфера. Втората цел е ясното разграничаване в политическото пространство кой къде се намира – кой е опозиция, кой е управляващ. Защото има поне една или две партии, които играят едновременно на опозиция и на управляващи. И третата цел е изостряне на дискусията по една или друга тема”, обясни Сергей Станишев.

Още по темата

„Няма да допуснем грешката на предишни опозиции първо да заявяват намерение за вот на недоверие, и после, в продължение на седмици, да търсят тема. Това би било индикация, че отношението към този инструмент е самоцел”, коментира от своя страна Лютви Местан. 

По-рано от Синята коалиция обявиха, че няма да приемат поканата на БСП за участие в консултации за вот на недоверие срещу правителството. А от „Атака“ обявиха, че твърдо застават зад правителството. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase