Трайчо Трайков и Мохамед Абдул Жалил ал Блюки. Снимка: БГНЕС
fallback

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха в София споразумение за икономическо сътрудничество.

Първият проект по двустранното сътрудничество, чийто детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е възможността за изграждане на писта за "Формула 1" край София, съобщиха от МИЕТ.

Плановете включват и строежа на прилежащите към пистата инфраструктура и съпътстващи дейности.

За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя.

Подписаният документ предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение и организиране на събития в съответствие с календара на световния шампионат.

По-рано днес шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов.

Двамата са обсъдили перспективите за участие на арабската страна в други инфраструктурни проекти у нас, като пристанища и магистрали.

Икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции  ще предоставят информация за партньорство в различни сфери на икономиката.

Абу Даби е най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е столица на страната.

Стокообменът между България и ОАЕ през 2009 г. е на стойност 80.4 млн. долара, като салдото е положително за нашата страна, съобщават още от МИЕТ.

Стоковата структура на търговските ни контакти обаче е слабо диверсифицирана. По предварителни данни на БНБ през 2009 г. емирствата са инвестирали у нас 1.4 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 13 години

Просто вижте как изглежда сайтът на Emirates Associate Business Group и ще ви стане ясно с кого точно се е срещнало наш'то момче... С някой местен ***, предполагам.Шейхът на Абу Даби... Yeah, right...

117

Feanor

преди 13 години

"Шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки"??????????Кооооооой, кооой, че не разбрах добре???Ако под "шейхът" имат предвид "държавен глава", "управник", "шеф", "собственик" и т.н., то този човек е само един и се казва Халифа бин Зайед бин Султан ал-Нахаян. Той е и президентът на Обединените Арабски Емирства. И, уверявам ви, няма нито време, нито желание да се среща с икономическия министър на България...

116

Анонимен

преди 13 години

Izvedij zabravixte mai sto ne kazvate za arabina nesto naprimer vin ot bilgaria xexe siberete po 50 lv bedniatsi dupki

fallback