Снимка: БГНЕС

Има 6-7 депутати от ГЕРБ, които са отговорни за повече от 20 лобистки текста, приети в българските закони от началото на мандата на Народното събрание. Твърдението е на острието на социалистическата партия при атаките срещу ГЕРБ – Антон Кутев.

Кутев твърди, че цената на този лобизъм е около 20 милиона лева на седмица, но не даде разяснение как червената централа е направила изчислението.

Все пак е убеден, че оборотите от лобизъм са сериозни – такива, на които „всяка корпорация би завидяла”. За по-конкретни данни да се направи операция „Герберите”, препоръча още депутатът.

„Депутатите не може да бъдат лобисти, може лобистите да работят с депутати”, коментира Кутев.

Според него Лъчезар Иванов (отстранен заради медиен натиск), Светлин Танчев и Пламен Цеков (участници в скандала с Държавен вестник) трябва не просто да бъдат отстранени от ръководни постове в парламента, а да излязат от институцията.

„Да напуснат Народното събрание или да си свалят имунитетите”, препоръча Антон Кутев.

В централата на БСП изготвят списък с депутатите лобисти от ГЕРБ. Той ще бъде даден на етичната комисия.

Социалистите не посочиха всички имена там, но дадоха жокер. Безспорно един от първите законопроекти, внесени в парламента – този за нотариусите, е лобизъм.

Още по темата

Според Кутев за всичко това е отговорен и Бойко Борисов, защото „той казва какво да се случи и какво не”.

На същото мнение са и от ДПС. Христо Бисеров посочи, че има 20 години стаж в политиката и не е виждал скандал като този с Държавен вестник.

Според него, за да се осъществи, е необходимо съдействието на „най-висшите нива в партията”. Бисеров уточни, че за Държавен вестник отговаря председателят на парламента Цецка Цачева.

И депутатите от партията на Ахмед Доган са убедени, че не става въпрос за техническа грешка, а за преднамерено, преиначено докладване в хода на пленарно заседание.

Мнението на ДПС по въпроса дали етичната комисия трябва да се занимае с Танчев и Цеков обаче е различно от това на БСП. „Тук не става въпрос за етика, а за престъпление”, смята Христо Бисеров.

Той е категоричен, че партията му не просто би подкрепила закон за лобизма, а ще участва в неговото изготвяне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase