Петко Атанасов. Снимка: БГНЕС

Членовете на учредената преди няколко месеца партия ВМРО-НИЕ избраха с пълно мнозинство от 358 гласа пловдивския зам.-кмет Петко Атанасов за председател на Националния политически съвет.

Атанасов, който е и председател на Националния изпълнителен комитет, благодари за подкрепата и каза, че партията има реален шанс да направи идеите си печеливши.

„Не съм фюрер и лидерска партия няма да правим, от мен имате сърце и воля”, заяви той пред делегатите.

Конгресът на ВМРО-НИЕ прие декларация, според която за председател не могат да бъдат предлагани и избирани хора с доказана принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Още по темата

Делегатите приеха и нов устав на ВМРО-НИЕ, според който Националният политически съвет  ще се състои от председател, двама заместници, секретар и 75 членове.  

21 ще са членовете на Националния изпълнителен комитет, а Централната контролно-ревизионна комисия ще е от 5 души. За неин председател бе избран Бойко Ватев.

Конгресът гласува анблок и предложените 75 членове на ВМРО-НИЕ.

Dnes.bg припомня, че пловдивчаните обявиха война на националния лидер на ВМРО – Красимир Каракачанов, и се отцепиха от неговите структури.

Повод за абдикацията им стана националният конгрес, който се проведе в края на 2009 г., когато опонентът на Каракачанов – пловдивският кмет Славчо Атанасов, не бе избран за лидер.

Сега кметът е неформален лидер на ВМРО-НИЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase