От ВМРО-Българско национално движение излязоха с позиция относно новоучредената партия „Вяра, морал, родолюбие и отговорност – национален идеал за единство” ВМРО-НИЕ. В писмо изпратено до медиите се казва:

„Интересна нова партия се прояви публично тези дни. Тя носи причудливото име „Вяра, морал, родолюбие и отговорност – национален идеал за единство”.

Зад сложното словосъчетание стоят буквите ВМРО–НИЕ. Според документите си партията щяла да бъде представлявана съвместно от настоящия заместник-кмет на Пловдив Петко Атанасов и от Никола Николов, познат повече като отцепник от НДСВ, създател на неуспешната политическа партия „Национален идеал за единство” (НИЕ), спонсор на проекта РЗС и собственик на помещенията на столичната улица „Раковски”, в които са офисите на партията на Яне Янев.

Петко Атанасов щял да ръководи националния изпълнителен комитет на новата партия, а Никола Николов щял да е председател на нещо, наречено политически съвет.

Това обаче съвсем не е нова партия. На таен конгрес на партията НИЕ в село Царацово е взето решение да се промени името на партията на ВМРО–НИЕ, както и да се промени ръководството й, т.е. в него да влязат хора, членували досега във ВМРО.

Така се оказва, че нашите доскорошни съидейници от Пловдив на практика са си купили партия. И е явно кой стои зад нея. Интересно е само как царацовската партийка кореспондира с идеята за вяра, морал, родолюбие или пък отговорност.

Новата партия е продължението на опитите на няколко души, недоволни от решенията на последния конгрес на ВМРО, да си набавят власт и постове. Тези опити преминаха през внасяне на „подписка” с искане за нов конгрес, в която бяха открити и предадени на прокуратурата фрапиращи нарушения, включително и „подписите” на 11 починали членове на ВМРО.

С действията си тези хора, които претендират, че представляват структури на ВМРО, днес въвеждат в заблуждение българския съд, а утре ще се опитат да заблудят и българския избирател. С политически паразитизъм те се опитват да печелят от дублирането на името на българското национално движение ВМРО.

Тъжното е, че доверието на членове на ВМРО, които желаеха промяна в Организацията, също стана жертва на злоупотреба от страна на царацовските идеолози. Върху съвестта на царацовската група ще тежи жалък опит за разцепление на Организацията. Много скоро обаче ще станат съвършено ясни истинските намерения на водачите на новата партийка. А членовете и последователите на Организацията са достатъчно разумни".

„Очаквам всякакви удари под кръста от страна на председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Той разцепи ВМРО”, коментира председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов, предаде БГНЕС.

Атанасов стана председател на новата партия, след като на 9 март тя получи официална регистрация в Софийския градски съд.

Очакванията му са и кметът на Пловдив Славчо Атанасов да се присъедини към новия политически проект. В ръководството на новата партия са и юрисконсултите на община Пловдив Соня Ташева и Христо Стоянкин, както и Бойко Ватев, Камен Шишманов и Илко Илиев.

От партията заявяват, че стъпват на политическата сцена с амбицията да се наложат като сериозен политически субект, който един ден да управлява България. До края на месеца партията ще приема нови членове, като в София очакват около 400 нови членове в структурите си.

През месец април е насрочен национален конгрес на движението. Според Петко Атанасов над 3000 души членове на партията на Каракачанов ще се влеят в техните редици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase