Сега слизат само по един. Снимка: Булфото
fallback

Как институцията с най-ниско доверие в обществото реши да демонстрира висок морал?

Днес съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев представи пред журналисти решението на ръководството на Народното събрание за намаляване на разходите.

По думите му "най-висшата институция" трябва да даде пример на останалите, а крайната цел е да се спестят половин милион лева до края на годината.

Oще по темата
Ще се режат пари най-вече от командировки. Затова и колите ще намалеят рязко.

Ръководството на парламента окончателно е решило – маха 30 стари автомобила. Така за нуждите на Народното събрание остават само 65. За депутатите пък остават още по-малко.

На 10 депутати се пада по една кола, изчисли Красимир Велчев. Но не е само това. Автомобилите ще имат лимит – най-много 2500 километра на месец. Като ги изразходят, остават в гаража.

Шофьорите, които работят за депутатите, също ще са по-малко. Досега на кола се падаха двама, отсега нататък на две коли ще бъдат трима, тоест по шофьор и половина на возило.

"Няма да се уволняват служители, просто ще бъде реорганизирана работата им", разясни Велчев. Ще се пестят пари от извънреден труд, какъвто до момента е плащан на шофьорите.

По отношение на морала при използването на парламентарните лимузини Велчев даде добър пример. Напоследък рязко се е увеличило пътуването до Габрово.

На практика всички групи са го правили. От ГЕРБ е един човек, от БСП – двама, от "Атака" – трима, от  Синята коалиция – седем, а от РЗС – всички. Всъщност Габрово е в кампания за кметски избори.

Нормално е партийните представители да са там, но с пари от собствените си бюджети. Още повече че държавата плаща субсидия на парламентарно представените партии.

Красимир Велчев каза, че именно подобни истории се отразяват лошо на авторитета на парламента, защото хората виждат как на площадите в родните им градове пристигат лимузини, които са там с държавни пари.

Тодор Великов от РЗС призна, че е ходил в Габрово съвсем скоро – миналата седмица за последно, както и седмица по-рано. Според него обаче в това няма нищо лошо, защото е бил на среща с избирателя. В същото време Великов е избран от Стара Загора. Кога за последно е посетил собствения си регион, независимият депутат не можа да си спомни.

Ваньо Шарков от "Синята коалиция" също си каза, че е ходил в Габрово, но на лекарски форум. Използването на служебен автомобил той аргументира с необходимостта да се прибере бързо, защото трябвало да се срещне с министър-председателя.

Стефан Данаилов от БСП е убеден, че новите правила ще се отразят негативно върху работата на депутатите. Според него тези 2500 километра на месец са крайно недостатъчни, за да могат народните представители наистина да се срещат с избирателите си, което все пак е част от тяхната работа.

Ламбо отрече да е ползвал служебни автомобили, за да ходи на почивка с тях. Според него въпросът е нелогичен, най-малкото защото това би означавало да плати морето и на шофьора си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 14 години

Berlyskoni namali zaplatite na vsi4ki s 15%!!Dokoga Boiko 6te dargi 240 nekadarnika na sa6tite zaplati.Da se namalqt na 80,BG e malka i ne moje da gi iazdarag

110

Jitan

преди 14 години

9 депутата от БСП и Федосова в един мерцедес !!!! Ето така се мачка опозиция!!!

109

xxx

преди 14 години

i 100 deputata sa mnogo a koli dasi polzvat lichnite kakvo se pracvyat na biznesmeni........HRANTUTNICI

fallback