Снимка: Булфото

Искате ли да си купите мерцедес? За без пари, колата е „магазин, поддържана перфектно, само в оторизирани сервизи. Не е карана от монахиня през уикенда, но пак е возила Цецка Цачева.

Горе-долу това е информацията за 20-30 стари мерцедеса, които Народното събрание ще пусне за продажба след месец.

Бройката не е уточнена, защото предстои провеждането на нов председателски съвет, на който офертата ще придобие повече конкретност, разясни пред журналисти депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

Още по темата

Луксозните автомобили са произведени през 1996 година. Сумата, която парламентът ще получи от продажбата им, е „малка“. Велчев не знае каква ще е дори горе-долу.

По-важното било, че Народното събрание ще спести скъпата поддръжка на автомобилите. Освен това – ще се подобри сигурността на депутатите.

На въпрос дали с парите от мерцедесите ще се купят депутатски велосипеди, Велчев отговори, че това зависело от решението на отделния народен представител.

Мартин Димитров от СДС каза, че не би си купил служебен мерцедес. Проблемът според синия лидер е в марката – поддръжката й била твърде скъпа. Що се отнася до велосипедите, Димитров ще се качи само ако преди това види някой министър да ходи на работа така.

Сергей Станишев реши да отговори сериозно на въпроса дали трябва депутатите да се качат на велосипеди. Според него това е „пълна смешка” и въпреки че е добре за здравето, няма да се отрази по никакъв начин на бюджета.

Парламентът ще прави и други икономии. Според Красимир Велчев от ГЕРБ парламентът ще спести 8 милиона лева от фонд „Работна заплата”.

Със сигурност те няма да дойдат от депутатските заплати, които са регламентирани по правилник. Велчев не даде ясен отговор откъде точно ще бъдат спестени тези пари, но увери, че те ще влязат в държавния бюджет.

Мартин Димитров предположи, че сумата може да дойде от ограничаване на съботно-неделните командировки. Депутатът смята, че парламентът трябва да даде пример по „спестовност”, а останалите институции да го последват.

Станишев, от друга страна, е на мнение, че депутатите не трябва да ограничават срещите с избирателите си. И зададе въпроса: „И из страната ли депутатите трябва да ходят с колело”?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase