Снимка: БГНЕС
fallback

Депутатите приеха спорната поправка в закона за здравето, която либерализира тютюнопушенето.

85 гласуваха "за", 53 – "против", а 5-има – "въздържал се".

Днес парламентът отново се раздели на две – пушачи и непушачи.

Oще по темата

"Ако забраната за тютюнопушене остане, ще ударим около една трета от собствениците на заведения и „капанчета”, и то в момент на криза", заяви в защита на поправките Кирил Гумнеров от „Атака”.

Той се разграничи от крайните тези на пушачите и непушачите „фундаменталисти”, но в крайна сметка енергично защити пушачите.

Интерес предизвика идеята му собствениците на заведения за непушачи да плащат по-малко данъци от други, в чиито заведения се пуши.

Михаил Михайлов от Синята коалиция призова вносителите от ГЕРБ да оттеглят промените си в Закона за здравето за либерализиране на тютюнопушенето.

"Балканският манталитет е такъв, че ако му дадеш възможност да кръшка, той ще кръшка", добави Михайлов.

"Дайте за нещо, което сме извоювали преди година, да не правим крачка назад", подкрепи го и независимият народен представител Димитър Чукарски.

С призив да не станем „Далечният изток на Балканите”, ако отменим забраната за тютюнопушене, се обърна и бившият министър на здравеопазването Евгений Желев.

Рамадан Аталай от ДПС каза, че заедно с Иван Костов май са сред най-големите пасивни пушачи в парламента.

"Как пък изчислихте, че в заведения до 100 кв.м хората могат да се тровят, а в над 100 кв.м няма да могат?", обърна се той към вносителите на промените.

Промените в Закона за здравето предвиждат в заведенията за развлечение да могат да бъдат обособявани самостоятелни помещения за пушачи. 

Условието е общата площ на местата, където е забранено пушенето, да е по-голяма от тази, отредена за пушачите. Ако ресторантът е до 100 кв. метра, собственикът ще решава дали да се пуши или не и няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.

Абсолютно забранено остава пушенето в детските ясли, градините, училищата, кината, театрите, интернет клубовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

470

Nepushach

преди 14 години

Aide pak protest. Ne moje taka. Protesti dokato sprut s taq naglost.

469

Фенаси Керим

преди 14 години

Забрана на тютюнопушене има в цивилизовани страни като Турция и Македония.

468

Nepushach

преди 14 години

Vmeto da ogranichat pusheneto po zavedeniata tia vzeha ta go razreshiha na 100%... Kolko li shte sa zavedeniata v koito vobshte niama da se pushi?

fallback