Синята коалиция настоя ГЕРБ да оттегли законопроекта за промени в Закона за здравето, с който се либерализира забраната за тютюнопушене.

"ГЕРБ дойде на власт с обещание, че ще направи промени, които да са в полза на българските граждани. Този закон връща назад това, което е направено", обяви в парламента синият Михаил Михайлов.

По думите му това, което българският законодател не трябва да прави, е да прави компромиси със стъпки, които вече е направил.

"Ние в момента трябва да направим скок и колегите, които внасят този законопроект, да разберат необходимостта, че този законопроект не трябва да бъде гласуван, каза депутатът. Балканският манталитет е такъв, че ако му дадеш възможност да кръшка, той ще кръшка", заяви още Михайлов.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също скочи срещу бъдещи промени, които да облагодетелстват пушачите.

"Промените в Закона за здравето не защитават здравето на хората", каза той.

Според него най-ощетен в случая е пасивният пушач.

"Това са всички наши близки, принудени да вдишват този дим. Тезата, че пушачите са ощетени, е нелепа, дори смешна", каза депутатът.

Кърджалиев сравни пушачите с изнасилвачите: "Предлагам ви да бъдем мъдри, защото мъдрите хора не допускат грешки", обърна се той към колегите си в пленарната зала.

Още по темата

На обратната теза обаче застана депутатът от „Атака“ Кирил Гумнеров.

"Не знам дали в София е по-вреден цигареният дим, или газовете от колите. Дайте да забраним колите в София", пошегува се той.

Депутатът бе категоричен, че в момент на криза не трябва да се въвежда тотална забрана на тютюнопушенето на обществени места, тъй като ще се удари по интересите на най-малките предприемачи – собствениците на капанчета, на малки заведения.

Гумнеров обаче призова тоталната забрана на тютюнопушенето все пак да се въведе, но след като отмине кризата.

Dnes.bg припомня, че с промените, предложени от ГЕРБ, се премахва забраната за пушене в заведения, която бе гласувана от предишния кабинет и трябваше а стане факт от 1 юни 2010 г.

Сега в малките кръчми (под 100 квадрата) кръчмарят ще решава да позволи ли да се пуши или не.

В големите трябва да има обособени помещения и за пушачите, и за непушачите. Собствениците ще бъдат задължени да осигурят вентилация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase