Снимка: Булфото

"Това не е крайно затягане на коланите, далеч не е това".

Така икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов коментира пред Dnes.bg  плъзналите "мерки Дянков".

По думите му целта на изтеклите по медиите кризисни мерки е да се провери какви са настроенията сред обществото за въвеждането им.

Така ще се прецени кои да останат, кои да отпаднат, каза Богданов и бе категоричен, че една от тях - мярката с данъка върху пенсиите (10%  върху 136 лв. - бел. ред.), е неприложима.

Още по темата
"Просто няма как да стане. Ако ще правим мерки за затягане на дисциплината, за да не допуснем така... по народному, издънване на бюджета и влизане в спиралата на макроиконическата криза и на гръцкия сценарий, трябва да изберем какво правим - или ще сме десни и ще режем разходи, или ще вдигаме данъците.

Това е избор, който предстои да бъде направен. Той е политически избор, а не експертен, защото работа на експертите са 10-20-50 мерки, като смятат, че всяка една от тях би имала някакъв ефект върху бюджета, но кои от тези мерки ще се вземат, е политическо решение.

В този смисъл следващото решение по предложените мерки трябва да е политическо, но не на министъра на финансите, а на управляващото мнозинство", каза икономистът.

По думите му плащането на данък общ доход (ДОД) върху брутната сума на практика е увеличаване на данъчната тежест и отнема повече доход от гражданите.

"Според мен ще се окаже, че има голяма пречка това да се направи", каза Богданов.

"По отношение на майчинството нека си припомним, че само преди две години то не беше толкова дълго - една година след раждането и 45 дни преди, а беше доста по-кратко.

Значи ние, в рамките на три години, заради големите бюджетни излишъци и относително популисткия характер на тройната коалиция, се създадоха някакви привилегии за майките и сега изведнъж някой тръгва да ги защитава на нож, като че ли това е изконно право от 100 години на майките.

Това беше твърдо щедро, когато се даваше", категоричен бе той.

Според Лъчезар Богданов тази мярка е похвална, стига да бъде предприета.

"Не мисля, че раждаемостта и това дали си добър родител зависи от това колко месеца след раждането държавата ти плаща", защити той тезата си.

Привилегиите на държавните служители - по същия начин. Знам... това се измисли, за да може да се вдигнат заплатите, без да изглежда, че се вдигат, за да не ни каже МВФ - "вие твърде много давате на държавните служители". И тук всички на барикадата да го бранят. Според мен решението е да си плащат осигуровките.

Политиката по доходите в обществената сфера е съвсем друга тема. Там пътят е рязко съкращаване на броя на заетите и със спестения ресурс - увеличение на доходите на тези, които наистина вършат работа, но категорично с по-малка администрация.

Друга ползотворна мярка е съкращаване с 10 на сто на фонд работна заплата на всички министерства. И им казват - "или правите съкращения да си запазите заплатите, или правите по-големи съкращения и вдигате заплатите". Така че, това е една от най-ефективните мерки, а и е мярка, която може веднага да бъде приложена.

Съществува ли ли вариант кризата в Гърция да бъде пренесена и у нас?

"Ако правителството удовлетвори всички искания на президента, БСП, синдикатите, абсолютно сигурно е, че ще се доведем дотам. Важно е да се каже, е че гръцкият сценарий не е в резултат от природно бедствие, това не е земетресение. 

Това е логична последица от години наред водене на определена макроикономическа политика, следователно този сценарий може да бъде създаден и в България, а може да бъде избегнат.

От действията на правителството ни зависи накъде ще тръгнем", завърши икономистът от Индъстри Уоч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase