Снимка: Булфото

Да се отворят икономическите досиета на прехода. Това предложи президентът Георги Първанов в интервю за Дарик радио.

Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост. И тази активност, като се започне от предишната акция - от „Наглите", минавайки през последните действия около така наречената операция „Октопод" може да бъде оценена положително - заяви Първанов.

Последният арестуван, този нашумял случай с Алексей Петров е свързан с неговата дейност (на Иван Костов -б.р.) в миналото, каза още президентът.

"Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал „Кремиковци", аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза „Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години „Кремиковци". И това е само един епизод от „богатата" история на смяната на собствеността в България.

Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е. Защото важни са, разбира се, въпросите, свързани с това кога и кой вербува, зачислява в службите Алексей Петров, кой му помага да се развие от НСС до ДАНС, говоря и като министерства, говоря и за отговорността дори, ако щете, на най-високо политическо ниво. Но за мен по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт. И това е моят отговор на репликата на господин Костов" - заяви президентът.

"Аз съм единственият, който е обявил официално всички спонсори от най-високите дарения до единичните такива, в това число и обръщам внимание - цялата дарена сума. Вие може ли да приемете, че има партии, които са участвали в президентски, парламентарни и други избори с по 30 000 лв., след като сте виждали покрити улиците, булевардите с билбордове и плакати, да не говорим за рекламата по телевизията.

Аз не искам да връщам репликата на сините, защото добре помним информацията, която течеше, защото разбрахме, че е водена битка с руската мафия, но точно аз съм запомнил имена от руската мафия, които станаха известни покрай даренията си за синята централа или за някои лични фондации. Нека да върнем лентата назад, да видим, доколкото, разбира се, са запазени информации, коя партия, респективно кой кандидат как е бил финансиран в хода на една или друга кампания. Аз не се притеснявам от това" - каза още Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase