Снимка: БГНЕС
fallback

В Комисията по развитието на Европейския парламент беше изслушан българският министър на външните работи Румяна Желева като кандидат за член на новия състав на Европейската комисия, който трябва да започне работа в началото на другия месец.

Dnes.bg предаде на живо представянето на Желева в ЕП.

Сред присъстващите на изслушването беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Слабо представяне на Желева

Най-тежките моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Вероятно това е една от причините, но не и единствената, за неубедителното представяне на Желева.

Представянето й поражда съмнения за недостатъчна компетентност за проблемите на ресора, за който е номинирана.

Против българската кандидатура са либералите, зелените и социалистите в Европарламента, отбелязва в репортажите си Euronews.

Популярният новинарски канал не пропуска да отбележи, че според публикации в българския и немския печат съпругът на Желева е свързан с организираната престъпност.

"Изправени сме пред двойно предизвикателство"

Усилията ми ще бъдат насочени към укрепване на международното хуманитарно право, заяви Желева.

Тя подчерта, че ще работи за задълбочаване на сътрудничеството с Европейския парламент.

Изправени сме пред двойно предизвикателство - промените в климата и световната финансова криза, каза още Желева.

В международен план ще работя с широк спектър от партнъори, сред които ООН, Върховния комисар по бежанците и други, подчерта Желева.

Антония Първанова нападна Желева

Това, което каза Румяна Желева, не е вярно - заяви евродепутатът Антония Първанова по време на изслушването в Европейския парламент.

В документите, които Желева предоставя, се казва, че тя е работила за фирмата "Глобал консулт" през 2006-2007 г., но това не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова.

Първанова посочи още, че фирмата "Глобал консулт" не е продадена и само е сменено името.

Не мисля, че съм направила нещо лошо. Предоставих информация, за да се избегнат грешки, каза още Антония Първанова.

Oще по темата

В България имаме финансови институции, които контролират всичко. Декларациите ми за конфликт на интереси са представени пред парламента. Аз нямам какво да крия, категорична бе Желева.

Това ще се потвърди и от документите, издадени от финансовите институции в моята страна, подчерта тя.

Фирмата е записана като фирма, която обаче не функционираше, не беше активна в икономическата сфера, каза още Желева.

Тя определи обвиненията от Антония Първанова в писмото до ЕК като неоснователни.

Без коментар

Никога не коментирам слухове, които се появяват във вестниците, и факти, свързани с личния ми живот – така Желева отговори на въпрос на холандски евродепутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуснати неща.

От 2007 година съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, всички неща, казани за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща, посочи Румяна Желева.

След изслушването беше свикано заседание при закрити врати за определяне на оценката на Румяна Желева.

По всяка вероятност в сряда ще стане ясна оценката и дали Румяна Желева е издържала успешно изпита.

Има ли Желева консултантска фирма или няма?

Справка на Investor.bg в търговския регистър показва, че дружеството "Глобал Консулт" ООД, Бургас е с първа регистрация през 2001.

Съсобственик и управляващ е кандидатът за еврокомисар Румяна Желева. От юни 2006 тя е единствен собственик на фирмата.

През 2009-a (22 април) името на дружеството е сменено на Ауто Спа ООД.

Едноличен собственик на капитала продължава да бъде Желева, а като нейни съдружници са вписани Ивета Колева и Светослав Донев. От май 2009-a Желева вече не е собственик, а собствеността е поделена между Колева и Донев.

Предметът на дейност на фирмата е търговско представителство и посредничество в областта на телекомуникационната техника в страната и чужбина, продажба, сервиз и техническо обслужване на мобилни апарати, разработване и внедряване на ноу-хау, консултантска, маркетингова и рекламна дейност в областта на телекомуникациите, вътрешна и външна търговия и др.

По думите на Желева компанията вече не е нейна и не е имала никаква дейност на пазара. Това кандидатът за еврокомисар по хуманитарните въпроси заяви във вторник пред Европейския парламент и пред журналисти на пресконференция след изслушването си пред депутатите.

Според разпространяваните от седмици спекулации Желева е в конфликт на интереси, тъй като консултантската й компания е свързана с проекти, кандидатстващи за финансиране от европейските фондове.

От наличните данни за дружеството за 2007 и 2008 г. не е видно компанията да е извършвала някаква дейност за периода. За 2009-а информация все още не е обявена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

531

Анонимен

преди 12 години

когато в кошницата има една изгнила ягодка и тя не се сложи на мястото и след време всички плодове изгниват и става *** каквато е наща мила и жалка за съжаление нациа

530

анонимен

преди 12 години

уважаеми журналисти...ЗАЩО НЕ ГИ МАХАТЕ ТИЯ СТАРИ И МИНАЛИ ТЕМИ И СЪБИТИЯ????

529

Анонимен

преди 13 години

истената е че България няма свястни политици всичките са един дол дренки .за 20 години и повече в българия всичко е устаряло лътищата са леш болниците са леш транспорта е леш .курортите и хотелите са на крадците на България но ако питате един обикновен човек къде е вадил най много пари ще ви каже при царя .аз съм за личности не за партии харесвам например милен велчев на финансите николай младенов красимир каракачанов бойко борисов миглена кунева соломон паси и политици от бсп един двама

fallback