Снимка: Getty Images

Със 100 гласа "за", 74 "против" и 5-има въздържали се депутатите приеха на първо четене спорните промени в Закона за електронните съобщения, които ще дадат на службите пряк достъп до данните за интернет трафика и телефонните разпечатки на гражданите.

Поправките в закона предвиждат Дирекция "Оперативно-техническа информация" към МВР да получава чрез специален интерфейс достъп в реално време до трафичните данни.

Законопроектът разширява и обхвата на престъпленията, за които могат да бъдат използвани тези данни – службите ще могат да ползват данните за трафика за престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над 2 години.

За приемането на спорния законопроект гласуваха 100 народни представители от ГЕРБ и от "Атака".

"Синята коалиция", ДПС и независимите депутати бяха против.

27 депутати от "Коалиция за България" също гласуваха против, а петима се въздържаха.

Още по темата

Основният аргумент, с който ГЕРБ защити използването на прекия интерфейс от Дирекция "Оперативно-техническа информация", беше, че в МВР няма да имат достъп до съдържанието на трафичните данни.

При дискусиите в пленарната зала вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че МВР изпитва трудности при получаването на данните, необходими за разкриването на престъпления.

По думите му в момента има закъснения между 123 и 168 дни при получаването на разпечатките от мобилните оператори при поискване от МВР.

Депутатите от "Коалиция за България", ДПС и Синята коалиция заявиха, че промените нарушават текстове от Конституцията на България.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов дори даде операция "Наглите" като пример как може да бъде постигнат успех, без службите да имат пряк достъп до трафичните данни.

"Направихте тази операция, без да нарушавате конституционната норма, засягаща свободата на кореспонденцията", коментира Костов.

"Коалиция за България" и ДПС, които на няколко пъти опитваха да прокарат безконтролното следене в интернет при управлението на правителството на Тройната коалиция, също обявиха, че законът нарушава конституцията и основните човешки права.

Депутатът от ДПС Лютви Местан коментира, че този закон е класически пример за това, за което политиците през целия 20-годишен период на прехода имат заслуга – да поставят българския гражданин пред избора – или свобода, или сигурност.

Веднага след като проектът беше одобрен на първо четене, червените депутати Петър Курумбашев, Кирил Добрев, Антон Кутев, Ивелин Николов и Драгомир Стойнев инициираха подписка срещу следеното в интернет.

От 23 декември те ще активират електронния адрес Az protestiram.com, на който ще бъде качена подписката.

Целта им била срещу 100 депутатски гласа, подкрепили закона, да се изправят 100 хиляди гласа на граждани, които не искат да живеят в реален Биг Брадър.

От ГЕРБ заявиха, че преди второто четене текстовете ще се променят, така че да не се нарушава основния закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase