Протест срещу следенето на данните в интернет ще се проведе тази сутрин от 10,30 часа в градинката между Парламента и Софийския университет.

Мотото на шествието ще бъде “Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”, съобщават от организаторите “Електронна Граница”.

Международния ден за протест "Свобода, а не страх 2009" се провежда срещу задържане на данни от телекомуникационни действия и други начини за наблюдение.

Сред причините за протеста са, че данни за всеки e-mail, който изпратите се съхранява в доставчика ви на Интернет за да може да служи на полицията, ако това е необходимо.

Съхраняват се и местоположенията на използването на Интернет, дали ползвате skype, icq, или други средства за комуникация.

Други данни могат да бъдат използвани за анализ и да бъде проследено вашето поведение и поведението на хората с които си комуникирате, твърдят организаторите.

Според тях от няколко дни МВР отново иска директен достъп и до данните за телефонните разговори, които мобилните оператори са длъжни да съхраняват за 1 година назад.

По този начин службите си осигуряват т.нар “пасивен достъп”, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго и къде сте се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase