Снимка: БГНЕС
fallback

"Сериозно ли, направо съм бесен!" - това бе първата реакция на депутата от ДПС Юнал Лютфи за идеята на Атака да инициират референдум за новините на турски, който ГЕРБ подкрепи.

"За мен това е изключително груба грешка, защото правата на малцинствата са гарантирани от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, ратифицирана и от България. Това е и нарушение на Конституцията", категоричен бе Лютфи пред Dnes.bg.

Касим Дал от ДПС също обяви, че със съглашателството си ГЕРБ и Атака грубо погазват международното законодателство:

"Не може с референдум да се решават въпроси, свързани с основни човешки права, най-вече на малцинствата. Нали не се съмнявате какъв ще бъде резултатът от референдума? Просто, ако някой се съмнява от резултата, значи би било смешно.

Спомняте си какъв огромен отзвук предизвика референдумът в Швейцария. Според мен в сега действащия закон за пряко участие на гражданите в управлението изрично е записано, че въпроси, уредени в международен договор, не подлежат на референдум. А случаят е точно такъв", каза Дал пред Dnes.bg.

Oще по темата

Драмата с Haberler-a  по БНТ набра скорост в началото на ноември, след като премиерът  Борисов обяви, че е поръчал социологическо изследване за излъчването на турските новини.

"Ще видя какво ще кажат хората и с него ще запозная СЕМ", заяви тогава той.

Борисов допълни, че общественият регулатор трябва да каже дали да се излъчват новини на турски език, или не.

БНТ обаче защити излъчването им, а генералната директорка на държавната телевизия обяви, че така било записано в програмната лицензия на БНТ, издадена още през 2001 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

609

hadia

преди 13 години

slusaite bulgari,bila sam v mnogo strani.no glupavi hora kato nas niama nikade.ne sam bila v bulgaria 10 godini.ne smiatam i da si hodia.dokato ima.bulgarski sigani.

608

angus

преди 13 години

Долу новините на турски от БНТ ! Смърт на Доган !

607

kras 7

преди 13 години

новините на турски, както и дпс са антиконституционни. в българия официален език е българският. къде е конституционният съд????????? правителството да се стяга и да взема мерки в тази насока, ако не иска да ги изритаме заедно с дпс в анадола.

fallback