Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Цецка Цачева се разправи с лидера на уж партньорската дясна партия РЗС Яне Янев по начин, който не е използвала срещу "враговете" от БСП и ДПС.

Цачева изгони Янев от пленарното заседание, защото използвал "оскърбителни и недопустими" оценки за държавния глава. Думите на Янев, за които се хвана председателят на парламента, бяха:

"Георги Първанов няма необходимите морални достойнства, за да изпълнява най-високата длъжност в България".

Важно е да се отбележи, че досега народен представител не е бил гонен дори заради по-крайни и лични обиди към президента и бившия премиер.

Волен Сидеров например наскоро нарочно се запъна по средата на името на Сергей Станишев, разделяйки го на "Сер" и "гей". Това предизвика само смях в залата.

Първанов нееднократно е определян примерно като "кукла на конци".

Самият Янев се учуди от "метаморфозата" на Цачева. Председателят на РЗС смята, че е бил далеч по-краен вчера, но санкция срещу него нямало.

За какво всъщност се скараха? В дълга декларация Яне Янев отправи критики и към президента, и към управляващите от ГЕРБ.

Той твърди, че е имало споразумение между РЗС и партията на Бойко Борисов да се намали с 1 милион лева бюджетът на президентската институция. Тези пари трябвало да бъдат прехвърлени към комисията "Кушлев", която работи за конфискуването на имуществото на незаконно забогателите.

За да удари президента и да поощри Кушлев, РЗС се отказало от над 30 предложения и свои позиции в държавния бюджет.

Единствената политическа сила, която подкрепи по този въпрос Янев в парламента снощи, беше Синята коалиция.

"В разрез с предизборните си обещания за борба с корупцията и организираната престъпност, ГЕРБ заедно с БСП и ДПС отхвърли предложението на РЗС", заяви Яне Янев от парламентарната трибуна.

Затова партията се обявявала срещу политическите метаморфози, които целели да запазят 20-годишното политическо статукво.

Още по темата
2 дек 2009 22:00

"Ние смятаме, че бившите членове на БКП имат право на еволюция в мисленето, но сме наясно, че вчерашните БКП активисти могат да се превърнат в социалисти, в най-добрия случай в социалдемократи, но не и в десни християндемократи", изстреля Яне.

Следващите редове от декларацията бяха посветени на Георги Първанов, но все по теми, които неведнъж са присъствали в публичното пространство и пленарната зала. За връзките със Саддам Хюсеин, Милошевич, Ахмед Доган, Цветелин Кънчев, че бил "архитект на тройната коалиция", ловец и така нататък.

Яне Янев заподозря споразумение между управляващите и президентската институция. "ГЕРБ допуска политическа грешка, като се поддава на изнудването на президента", се казва още в декларацията.

Тук Цецка Цачева, която е спала само няколко часа след приемането на бюджет 2010, вече наистина се ядоса.

Позовавайки се на правилника, който й дава възможност да отстрани депутат за до 3 пленарни заседания, тя реши да е "снизходителна" към Янев и го призова да напусне днешното.

Естествено, поразяващата уста на Яне се отвори по-широко на пресконференция извън залата.

"Ако аз бях казал, че Цецка Цачева се държи като многогодишен функционер на БКП от Плевен, може би щеше да е вид обида", оправда се депутатът. Той не вижда нито една обидна квалификация в изказването си и се закани да е по-остър занапред.

В РЗС си давали ясна сметка защо през последните месеци има „ухажване” между хора от ГЕРБ и президентството.

Естествено, готвел се таен сценарий и, естествено, Яне Янев не сподели какъв. Смисълът обаче бил да се запази политическото статукво.

Макар Яне Янев да продължава да смята, че страната ни е държава на "мутрите, олигарсите и политическата мафия", ще продължи да подкрепя правителството на ГЕРБ поне през първите му 6 месеца. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase