Снимка: БГНЕС

След близо 17 часа дискусия парламентът прие окончателно на второ четене Закона за държавния бюджет за 2010 година.

Прякото предаване по БНТ и БНР на дебатa се превърна в истинско шоу в няколко части.

Първоначално парламентът реши да бъде прекратено прякото излъчване заради мача Левски – Виляреал.

След мача БНТ и БНР продължиха да излъчват дебата, но само за час – последва ново решение на НС прякото предаване да спре.

Процедурното предложение беше на съпредседателя на ГЕРБ Красимир Велчев, според когото дебатът не е интересен за зрителите.

Неприлични жестове

Към 23 часа Румен Такоров от левицата беше отстранен от пленарното заседание.

Председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че Такоров е гласувал с картата на колегата си Пламен Орешарски.

След известно време тя посочи, че отново го е видяла да гласува с чужда карта и призова квесторите да отстранят депутата от залата.

По думите на Цачева депутатът е отправял и неприлични жестове.

Левицата напусна, левицата се върна...

Към 20.50 часа Парламентарната група на Коалиция за България напусна пленарната зала.

Това стана след като депутатите приеха на второ четене "при икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното, Министерският съвет да може да намали нелихвените разходи и предоставените трансфери под утвърдения им размер".

От Коалиция за България обявиха този текст от законопроекта за държавния бюджет за противоконституционен и заявиха, че ще сезират Конституционния съд.

Бюджетът на държавата не може да бъде функция на Министерския съвет, каза заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Към 22.25 обаче социалистите се върнаха в пленарната зала.

"Коалицията Гоце - ГЕРБ"

По-рано лидерът на РЗС Яне Янев заяви: "Това, което става в пленарна зала, е, че има тенденция за коалиция Гоце – ГЕРБ”

Парламентарната група на Ред, законност и справедливост демонстративно напусна пленарната зала, в която се гледа Бюджет 2010, в знак на протест и несъгласие с колегите си, които отхвърлиха предложението на Янев да се съкрати бюджета на президентската институция с 1 млн. лева.

Народните представители отхвърлиха и другото предложение на Янев - бюджета на т.нар. Комисия „Кушлев” да се увеличи с 1 млн. лева.

Облекчения за млади семейства с ипотечни кредити

Парламентът върна единодушно облекченията за млади семейства с ипотечни кредити.  Те бяха премахнати миналата седмица с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

При приемането на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2010 г. депутатите записаха, че местните физически лица могат да ползват данъчни облекчения за млади семейства като приспадат от сумата от годишните данъчни основи направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище.

Условие за това е договорът за ипотечен кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруга/та и да имат граждански брак. Освен това данъчно задълженото лице и/или съпруга/та трябва да не са навършили 35 години към датата на сключване на договора за ипотечен кредит. Третото условие е ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година.

Когато размерът на ипотечния кредит е по-голям от 100 хиляди лева, данъчното облекчение може да се ползва за направените през годината лихвени плащания по първите 100 хиляди лева от главницата, приеха депутатите.

Мая Манолова от левицата предложи отлагане на гласуването, тъй като промяната, с която се премахват облекченията за млади семейства, е обнародвана вчера в "Държавен вестник".

По думите на Манолова текстът обаче не е влязъл в сила, за да бъде изменян.

Промените в данъчните закони, сред които и Законът за данъците върху доходите на физическите лица, трябва да влязат в сила от 1 януари 2010 г.

По предложение на Лютви Местан от ДПС юристи от различни парламентарни групи се събраха за бърза консултация, за да изчистят спорните текстове.

С промяна в Закона за висшето образование депутатите приеха размерът на таксите за обучение в държавните висши училища да не бъде по-висок от една трета от нормативите, определени от Министерския съвет в годишен размер. Досега таксите не трябваше да бъдат по-големи от 30 на сто от нормативите.

По думите на Лютви Местан /ДПС/ това означава увеличение на студентските такси с 3,33 процента.

 

Без безплатно пътуване в градския транспорт за служителите на МВР

 

Парламентът не прие предложенията на правителството да отпадне безплатното пътуване в градския транспорт на служителите на МВР, на ДАНС, както и на ГД "Изпълнение на наказанията" при изпълнение на служебните им задължения.

 

Чаша вино в 02:30 през нощта

 

Честит ви бюджет – обърна се към депутатите премиерът Бойко Борисов към 02:13 часа в четвъртък.

Действително на всички ни се иска той да е "по-блажен", а не постен,  с доста повече пари, коментира министър-председателят.

Той благодари на левицата за конструктивните предложения и пожела в бъдеще всички да са по-диалогични.

Учим се на демокрация и взаимно разбиране, смята Борисов.

Желая ви лека нощ. То след малко трябва да ставаме за работа – каза още премиерът.

Въпреки късния час депутатите се почерпиха с по чаша вино след 17-часовите дебати по приемането на бюджета за следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase