Служителката на Външно министерство Лила Георгиева, която стана скандалноизвестна с еротична фотосесия в личния си сайт, е новият консул на България в Чикаго.

Преди две години, в края на ноември, тогавашният външен министър я наказа, след като разгледа разголените й снимки, на които Лила – тогава референтка за Гърция и Кипър, позира с пръст в уста.

Калфин отложи повишението й в ранг с една година, а след близо две Георгиева вече е на висок пост в САЩ.

В интервю за Eurochicago.com тя обяснява, че е на поста от 17 юли.

"От 2005 г. работя в Министерството на външните работи, в дирекция “Консулски отношения”.

Преди това съм завършила СУ “Св. Климент Охридски” като бакалавър в специалност “Политология” и магистратура в “Международни политически отношения и сигурност”.

Имам и семестриално завършена магистратура от Католическия университет в Лисабон по “Политически науки”.

Говоря английски, френски, португалски и руски език и се опитвам да усъвършенствам своя испански и италиански език. Омъжена съм.

За първи път съм в САЩ и се радвам, че именно от Чикаго, града с най-многобройна българска общност в Америка, са и първите ми впечатления.

Бих искала да подчертая, че българската общност тук има много голям трудов и интелектуален потенциал и за мен е чест да работя за защита правата и интересите на сънародниците ни. Искам да ви уверя, че консулската служба и за в бъдеще ще продължи да оказва пълно съдействие в рамките на своите правомощия.

Още по темата

Впечатленията ми от Чикаго са за един много красив град, с разнообразни обществени и културни институти, музеи, театри и т.н.

Това, което най-много ме впечатли обаче, са жителите на Чикаго, които са усмихнати, спокойни и винаги готови да помогнат с напътствие и съвет. Интересно ми е също така преплитането, от една страна, на ултрамодерния и забързан мегаполис със спокойствието, чистотата и уюта на един средноголям град. Мисля, че в тази еклектика се крие и част от чара на “ветровития град”.

На въпрос дали младостта й (Лила Георгиева е 30-годишна) е предимство или недостатък в дипломатическата работа, тя отговаря така:

"Младостта е условно понятие и не винаги е пряко отражение на физическите години. Човек трябва да запази качествата на младостта, за да се учи и развива бързо, в същото време да се придържа към разумността на 30-те години, в които и аз навлизам, като взима решения, основани на рационалността и успешно да заимства от опита на по-възрастните", казва дипломатката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase