Снимка: БГНЕС

Градската прокуратура няма да освободи братя Галеви, заяви градският прокурор Николай Кокинов на въпрос дали ще бъдат освободени братята, след като имат имунитет като кандидат-депутати от РИК-Кюстендил.

Николай Кокинов каза още, че Софийският градски съд е изпратил делото в Окръжния съд на Кюстендил и "там каквото искат вече да правят, но градският съд няма да пусне на свобода братя Галеви".

"Градската прокуратура вече е внесла обвинителен акт срещу двамата", каза още Николай Кокинов.

По-рано днес Адвокатът на Пламен Галев и Ангел Христов - Менко Менков, отправи искане до началника на Софийския затвор Милети Орешарски.

С него той поиска да бъде сезирана прокуратурата за това, че в следствения арест се намират двама задържани, които вече са придобили имунитет.

Менков обясни, че Галев и Христов от днес трябва да бъдат освободени, тъй като от полунощ като кандидати за народни представители придобиват имунитет и могат да участват в предизборната кампания.

Адвокатът е на мнение, че се нарушават правата им.

Още по темата
Обвинителният акт срещу двамата и още няколко души, сочени от прокуратурата за съучастници в престъпна група, бе внесен преди дни в Софийския градски съд.

Той обаче отказа да гледа делото и го прати на съда в Кюстендил с мотива, че престъпленията, в които са обвинени, са извършени в Дупница.

Пламен Галев е обвинен за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група с Ангел Христов (ръководител на групата след задържането на Пламен Галев), Апостол В. Чакалов и Владимир А. Ангелов.

Срещу Пламен Галев са повдигнати обвинения за ръководене на въоръжена организирана престъпна група, изнудване, нанасяне на телесни повреда и др.

Обвиненията срещу Ангел Христов са за участие в ръководството на група, която чрез внушаване на страх извлича облаги, изнудване, участие във въоръжена организирана престъпна група.

Подобни са обвиненията срещу Апостол В. Чакалов, Владимир А. Ангелов, Красимир В. Оков, Георги К. Градевски, Георги В. Блатски.

Пламен Христов и Ангел Галев, известни като братя Галеви, без да имат роднинска връзка, са бивши служители на МВР.

На 22 май в районната избирателна комисия в Кюстендил 7- членен инициативен комитет регистрира Пламен Галев като независим кандидат за народен представител за изборите на 5 юли.

В момента Галев е в следствения арест заедно със сподвижника си Ангел Христов.

В края на април неговият адвокат Менко Менков обяви, че братя Галеви са получавали писма в ареста от граждани, които искат те да се кандидатират за депутати, тъй като са носители на "идеи за промяна и за борба с организираната престъпност".

„Народът трябва да реши дали в следващия парламент ще има избраници като братя Галеви”, каза на 22 април вътрешният министър Михаил Миков в Стара Загора.

Изявлението той направи по повод информацията, че скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов възнамеряват да се кандидатират за депутати на предстоящите парламентарни избори, за да избегнат наказанието.

Същия ден градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че ако бизнесмените се кандидатират за депутати, получават имунитет и производството срещу тях ще бъде прекратено и всички мерки за процесуална принуда ще отпаднат.

Пламен бе задържан на 5 декември 2008 г. с обвинение, че е изнудвал журналистката Лидия Павлова, а Ангел Христов е в ареста от 21 януари тази година.

Срещу двамата бизнесмени тече и дело в районния съд в Дупница за обида на общинските съветници от "Атака" Методи Стойнев и Милен Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase