България предложи на "Газпром" три начина за компенсации във връзка с газовата криза.

Енергийният министър Петър Димитров е връчил официално писмо на зам.-председателя на Управителния съвет на “Газпром” Александър Медведев, който е на посещение у нас.

В него са посочени основните искания на България за компенсации заради газовата криза.

Трите възможни начина са: 

– да се покрият загубите чрез преки плащания;

– доставката на газ на преференциални цени до покриване на размера на загубите за България;

– осигуряването на достъп до транзитиращата инфраструктура на Русия за пренос на газ, закупен от България от трети страни.

На свой ред вицепрезидентът на газовия гигант "Газпром" подчерта, че ще бъде направено всичко възможно обемите газ, които са изчерпани от хранилището в Чирен, да бъдат възстановени веднага след като започне доставка на газ за това хранилище и започне напомпването му.

„Миналата зима ние доставихме в България количества от газ, които надхвърлят нашите задължения по договора. При необходимост ще продължим да доставяме по-големи количества газ”, обяви той.

Наблегна и на факта, че газовата криза не би трябвало да се повтори, ако подписаните между Русия и Украйна в края на миналата седмица договори се изпълняват.

Александър Медведев обърна внимание и на необходимостта от диверсификация на газовите трасета, както и върху продължаващата работа на техническите екипи по проекта „Южен поток“.

Снощи той обяви, че "Газпром" е готов да изпълни договора си с България и да плати предвидените в него неустойки заради недоставения газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase