Снимка: Dnes.bg
fallback

Събраните пари от такси за преминаването на Дунав мост през 2007 г. са 24.730 млн. лева, а инвестираните за снегопочистване и текущ ремонт – само 34. 499 хил. лева.

Този отговор е получил от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” евродепутатът Николай Младенов на питането си за приходите и разходите по моста.

Когато фактите говорят, и боговете мълчат, коментира в Русе Младенов. Той съобщи, че заедно с румънския евродепутат Мариян-Жан Маринеску, който е заместник-председател на ПГ на ЕНП-ЕД, са изпратили писмо до министрите на транспорта на България и Румъния Петър Мутафчиев и Людович Орбан, в което искат подкрепа за премахването на таксите.

В него те ги призовават на следващата си среща да обсъдят тази идея и да препоръчат на своите правителства мерки за отпадането на пречките за свободното движение на хора, стоки и услуги.

Николай Младенов е възмутен, че в отговора си вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин определя таксата от 18 евро в двете посоки като „неголяма” при около 400 лева средна работна заплата в България.

Евродепутатът смята, че бюджетът няма да бъде ощетен при близо 2 милиарда лева излишък само през първите четири месеца на годината. Освен това, ако тези 25 милиона лева бяха инвестирани, Дунав мост щеше да изглежда много по-различно, подчерта Младенов.

Той ще изпрати второ питане до ЕК с данните за таксите и средната работна заплата у нас с въпрос дали при тези условия не се създават пречки за свободното движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

преди 15 години

ха ха, както обикновенно Чиба Виолетката, която съвсем не е случайна личност и при това не пише злобни коментари и никого не обижда, си е развила своята издържана, добре подплатена теза :-)) но толкова и ражда тиквата на каката, въпреки очевидно многото свободно време с което разполага на работното си място... :-)))

10

Alexander I.

преди 15 години

:) Carqt mai e nemec, ma misli na ispanski..

9

sranci

преди 15 години

stanisev rusnak/carot ispanec/dogan turcin/////////////takvi ni upravjavat

fallback