Снимка: Bulgaria ON AIR

Очакванията на част от производителите са виното да поскъпне. Причините са продължителните жеги през лятото и намалената реколта.

"Сушата, липсата на напояване, това доведе до по-малко количество грозде. Това вдига разходите. Хората вече искат по-високи заплати. Всичко това се вкарва в калкулациите за продукта на пазара. Но пазарът дали ще го поеме това? Има големи количества вино, които остават непродадени", заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното инж. Красимир Коев в "България сутрин".

Той уточни, че българските количества вино от по-старите реколти не са толкова големи, но ще са достатъчни да задоволят потребностите на пазара.

"При нас с получава куриозен феномен - тъкмо започва летният сезон, ние свършваме бялото вино, което точно тогава трябва да е най-много. Компенсиране с внос, за да не изтървем сезона. Има достатъчно запаси от червено вино, няма да се налага да вкарваме допълнителни количество", съобщи инж. Коев пред Bulgaria ON AIR.

"По отношение на качеството сме с изключително високи показатели. Технолозите и оборудването ни са на световно ниво. Наши технолози управляват най-известните винопроизведствени предприятия в Италия и Франция", подчерта гостът и добави, че винопроизводителите ни се конкурират не само на европейския пазар, но и с целия свят.

"Успяваме с качество. Това води до поръчки и заявки за продукция. Държавата доста добре подпомага един ентусиаст, който иска да се развива в този отрасъл. Много млади хора има, увеличава се и броят на избите. Правят проучвания в сектора, не е гол ентусиазъм", каза още инж. Коев.

Изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното даде любопитен пример: Във Франция 53% е френското вино, докато 47% е вносното такова. В България консумацията на външно вино е едва 10%.

"Хората се върнаха към предпочитанията си в българското вино", посочи инж. Коев.

От думите му стана ясно, че в последните години тенденцията е най-консумирано у нас да бъде розето, след това е бялото вино, а червеното вино изостава.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase