Снимка Личен архив

Взаимният блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат и за двете формации. Това заяви пред БНР Елена Дариева - управител на социологическа агенция "Насока" и член на Българската социологическа агенция.

"Понятна е стратегията да се мобилизират и нахъсват партийните ядра и подкрепящите тези коалиции в този предизборен момент, но не трябва да се губи мярката, защото после разговорите стават много трудни. Сложен ще бъде ребусът на властта, особено ако новият парламент бъде още по-фрагментиран, каквото се очаква. Колкото по-многобройни са частите, толкова по-трудно е да се нареди пъзелът. Изискват се познания, мъдрост и култура", коментира тя.

Социологът подчерта, че около 4-процентната бариера гравитират поне 3 формации. По думите ѝ потенциал да я прескочат имат 1 или 2. Ако 2 от тях я прескочат и се стигне до 9-партиен парламент, това дава отражение върху мандатите, които взема всяка партия, посочи тя и обясни, че тогава първият понася най-голяма щета.

По думите ѝ разликите, които се отчитат в момента, не позволяват да се каже с категоричност кой би финиширал на 27-и вечерта, след обявяването на края на изборния ден, на втората позиция. Разликата е в рамките на статистическата грешка, каза тя и добави, че има много фактори, които влияят и в двете посоки.

"От една страна в полето, в което се е позиционирало "Възраждане", забелязваме все по-остра и ожесточена конкуренция между различни политически субекти, които се борят за този вот. Този вот има една емоционално-наказателна компонента, която е доста трудно уловима. "Възраждане" успяват накрая на кампанията, в деня за размисъл и в самия ден на вота да отбележат някаква мобилизация", отбеляза Дариева. И продължи коментара си:

"От друга страна при ПП-ДБ, чийто електорат е консолидиран в една ниша, в която няма такава остра конкуренция - те са единствен носител на този вот, при тях целта е да успеят да мобилизират своите избиратели и да ги накарат да излязат да гласуват".

Социологът напомни за разочарованието на избирателите на ПП-ДБ от неуспеха на ротацията и партньорството с ГЕРБ.

Още по темата

По думите ѝ кампанията е ориентирана към твърдите ядра, но те след 3 години надлъгване станаха "много по-чувствителни и реактивни". Според нея политическият елит е усетил това. Поради тази причина доста предпазливо започнаха да обсъждат бъдещи коалиции и планове, изказа мнението си тя.

Елена Дариева не допуска, че може да има друг на втората позиция, освен ПП-ДБ или "Възраждане". Според нея ДПС-Ново начало няма да отиде на второто място. Тя смята, че няма как да очакваме някакъв небивал скок.

Социологът уточни, че данните, които социолозите събират и огласяват, са на базата на изследвания, които се правят на територията на страната. Не улавяме вота в чужбина, изтъкна тя. По думите ѝ около 50 хил. гласа идват от Турция. А при тази ниска избирателна активност тези гласове могат да окажат влияние върху общия резултат, предупреди Дариева.

Тя подчерта, че отговорността на социолога е много голяма както при събирането на емпиричните данни, така и при тяхното интерпретиране в медийната среда. Информацията, която подават социологическите агенции, има своето влияние и отражение върху обществено-политическите нагласи на избирателите, категорична бе тя. И увери, че всички агенции надлежно и стриктно огласяват методиката на направените проучвания.

"Когато огласяваме данни от емпирични изследвания, обръщаме внимание, че това е една моментна снимка и че тя няма как механично да се екстраполира върху данните, които ЦИК отчита в изборния ден, защото картината не е застинала. И тази кампания, която на повърхността да изглежда спокойна, отдолу има много съществена динамика и процеси, които се отразяват върху крайния резултат, който се отчита".

Според нея е чисто спекулативно да се прехвърля на социолозите отговорността за това, което политиците не свършват:

"Ако има някой, който носи отговорност за това да може да мобилизира, да вдъхнови, да извади хората на 27-ми да отидат да гласуват и да го направят убедено, то това е отговорност на политическите сили. Не приемам обвиненията това да се прехвърля на социолозите и на изследователите на обществените процеси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase