Снимка: БГНЕС

Безплатни изследвания за рак на гърдата се организират в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Александровска" в София, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Инициативата е по повод Световния месец за борба с рака на гърдата. Целта е навременно откриване, превенция и скрининг на злокачествените заболявания на млечната жлеза.

Обявени са две дати за провеждане на прегледите – 22 и 29 октомври, от 12:00 до 17:00 ч. Не е необходимо пациентите да носят медицинско направление от личен лекар. Консултациите включват мамография и ехография на млечната жлеза, посочиха от Александровска болница.

Желаещите да бъдат прегледани трябва задължително да имат предварително уговорен час за консултация на тел.: 02/ 9230 590 или 02/ 9230 290 от понеделник до петък, между 8:00 и 15:00 ч., уточниха от болницата.

„Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45-50 г. прегледите продължават с мамография през период от една година“, посочиха от лечебното заведение.

През 2020 г. в световен мащаб с рак на гърдата са диагностицирани 2,3 милиона жени, съобщиха от болницата. В България всяка година се диагностицират над 4000 нови случая, като петгодишната обща преживяемост у нас е по-ниска спрямо тази в Европа.

В повечето случаи ракът на гърдата се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са значително по-малки. Открито навреме, заболяването е лечимо в 97% от случаите, допълниха от УМБАЛ „Александровска“.  У нас само 14 % от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ процентът е около 50. Само в 5 % от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст.

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата безплатни профилактични прегледи се организираха в столичните болници „Софиямед“, „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и УСБАЛО „Проф. Иван Черноземски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase