Снимка: Фондация "Българска памет"

Близо 300 жители на албанската област Мала Преспа, където живее и коренно българско население, бяха прегледани от едни от най-изявените български медици начело със световнопризнатия кардиолог проф. д-р Иво Петров.

Мисията се осъществи за втора поредна година по идея и финансиране на Фондация „Българска памет“ и с подкрепата на Министерство на външните работи. Този път към екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Сърдечно-съдов център" се присъединиха и лекари от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и Медицински център "Хайделберг”.

“Тази година разширихме обема на прегледите с няколко нови специалности – продължаваме с кардиология и вътрешни болести, но добавихме и специалисти по уши, нос, гърло и офталмология. Интересът беше огромен, хората ни приеха изключително радушно и с голяма надежда, включително имаше и хора, които са пътували от околните градове, за да могат да достигнат до тези прегледи. Дори разбрахме, че някои от пациентите са били насочени от лекари в Тирана, които са ги преглеждали и са им казали, че могат да разчитат и на нас. Смятам, че бяхме от полза на хората и местното население. За нас е чест и удоволствие, че успяхме да помогнем”, разказва проф. д-р Иво Петров.

“Благодаря на проф. Петров, както и на всички лекари, медицински сестри и технически лица, които се включиха в тази мисия. Също и на директорите на болниците, които се включиха в прегледите - г-н Андрей Марков, д-р Николай Стоилов и д-р Алдин Али, че дори не се замислиха дали техните лечебни заведения да участват. Благодаря на нашите партньори от Министерство на външните работи, които заедно с Министерство на отбраната осигуриха транспорта на медиците ни с военния Спартан. За нас е важно държавата да припознава, оценява и подкрепя инициативите ни. Албания вече е на правилния европейски път и ние показваме на практика какво означава евроинтеграция и солидарност”, коментира д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“ по време на посещението си в Пустец.

Това е поредната голяма инвестиция на Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски в албанския регион, след като през 2023 и 2024 г. бяха закупени професионална медицинска апаратура и консумативи за поликлиниките в района на Мала Преспа, обзавеждане и компютърна техника за новата сграда на община Пустец, 24 пейки за селата в общината и напълно оборудван медицински контейнер за нуждите на жителите на с. Глобочени. През юли 2020 г. Фондация „Българска памет“ дари на община Пустец пожарна кола, линейка и високопроходим автомобил за социален патронаж, с които до онзи момент албанската община не разполагаше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase