fallback

Има спад в търсенето на IT специалисти у нас. Това заяви HR експертът Петър Джугански в предаването Money.bg. Той цитира резултатите от собствено проучване, което е направил на пазара на труда, следейки обявите за работа.

"IT секторът все още е много предпочитан, като през последните две, три години "позахладня" трудовият пазар в тази насока. IT позициите паднаха драстично през последните 4-5 години. Охлаждане има и в ръста на заплатите в сектора. IT секторът обаче остава сред най-привлекателните сфери за работа. "Дори и с напредъка на изкуствения интелект, все пак има нужда някой да го настрои и да работи с него", добави Джугански.

"Българите са една идея по-лесни за работа и комуникация, отколкото някои, които се намират в Пакистан, например. Имаме страхотни инженери и професионалисти, които вършат наистина много работа и носят наистина много голяма добавена стойност в тези компании. След навлизането на изкуствения интелект много от професиите започнаха да изчезват", каза още Джугански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 21 минути

Любимата тема на програмистите. Вземам малко под 16 чисто, мениджъра над мен прави около 30ка, ама се води ЦИО. Не завиждайте, фулл стек яко, строги дедлайни! Работа колкото щеш - сякаш за 2 живота, ама им викам пичове, аз да не съм си намерил главата на пътя... Искам си отпуските да пътувам по света с гаджето. И новата готина ейчарка вършея когато не съм хоум, няма празно долу! Явно е видяла каква е заплатата. Ако сте 5години + и не вземате десетарка, по добре пробвайте с плочки.

54

До 47

преди 43 минути

Един банков директор за година взима толкова, колкото един програмист и то средна ръка взима на месец. Банковите директори са продавачи на кредити и единственото изискване да станеш банков директор е да имаш средно образование и да не си съден.

53

Иван

преди 46 минути

Мъка. 300 хиляди годишна чиста заплата и още 300 хиляди на година в бонуси. Много е зле работата. Не ставайте програмисти. Това 50 хиляди лева на месец пари ли са?

fallback