Снимка: архив, БГНЕС
Вече има българи, които са инвестирали в недвижими имоти в Мавриций, съобщи на пресконференция Христо Илиев, почетен консул на Мавриций в България. Нямаме точна статистика колко имота са купени и къде, но знаем за хора, които всяка година пътуват за там, които са запалени по голфа, риболова, красивите плажове, многонационалната кухня, допълни той.
 
През 2023 г. 42 са националностите на хората, купили имот в Мавриций, сред тях са и граждани от Централна и Източна Европа, в това число и от България, като се наблюдава завишен интерес от представители на страните от този регион да си купят имот или да се релокират в Мавриций, каза Филип де Беер, представител на официалния партньор на "Юник Естейтс" (Unique Estates) на пазара на недвижими имоти в Мавриций. Той съобщи, че през последната финансова година се отчита 15 процента ръст на общата стойност на подадените имоти на чужденци, като 70 процента от тях са били ново строителство.
 
По отношение на бизнес интереса на български компании към острова Илиев посочи, че има доста забележителни успехи. Българска вафла е най-популярната вафла в Мавриций, допълни той. По думите му не са малко производителите на български стоки, които продават там - от хранително-вкусовата промишленост, на алкохол, производители на басейни и свързаното с водни съоръжения. Между двете страни има и добър обмен в културата и образованието, има много студенти от Мавриций, които изучават медицина у нас.
 
За последните 11 години, откакто съм консул, работя за популяризирането на Мавриций като дестинация за инвестиции, туризъм и икономически обмен, посочи Илиев и отбеляза, че за последните 20 години ръстът на брутния вътрешен продукт на островната държава е средно 5 процента, а за миналата година той е бил 6,8 процента. Илиев посочи, че Мавриций е една от най-динамично развиващи се страни в Африка и въпреки несигурността в света държавата запазва позицията си на място, което е сигурно. По думите му инвеститорите намират Мавриций за много привлекателно място за инвестиции и портал за такива в Африка. През страната минават инвестициите на почти всички китайски компании, които инвестират в Африка, всички американски и европейски компании.
 
Островът се превръща и в една от водещите дестинации за луксозен туризъм и става все по-привлекателен за придобиване на имоти, а купувачите могат да получат постоянно пребиваване с минимална инвестиция от 375 000 долара, каза Илиев.
 
Мавриций посреща около 2 милиона туристи годишно, не са малко и българите, които го посещават. Когато поехме преди десетина консулството, статистиката показваше 100 българи на година, в момента те са 5000, каза Илиев. Като причина за тази положителна тенденция той откри нарастващата популярност на Мавриций, както и подобряване на материалното положение на българите. Това е и причина да се предлагат имоти на острова, за да могат хората да го посещават не само за почивка, но и да прекарват зимата там. Илиев информира, че по индекс на качеството на живот Мавриций се нарежда на 39-о място през 2023 г., като това е едно от най-високите топ 50 места на света. Това е едно райско място, освен красиво, с възможност за почивка и работа, както и за добро пенсиониране, има много хора от Западна Европа, които живеят там постоянно, има възможности за комуникация на няколко езика и стабилна политика, обобщи дипломатът причините да изберем Мавриций.
 
Филип де Беер посочи, че дългосрочните наеми реализират между 2 и 4 процента доходност, а краткосрочните, когато са добре менажирани, между 5-12 процента. Стойността на недвижимите имотит само се повишава, пазарът е имунизиран от кризите по света, виждаме само растеж през годините, като една от причините е липсата на данъци или много ниски такива, както и финансирането от местните банки, което е много достъпно и за чужденци, каза Филип де Беер. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase