Снимка: БГНЕС/ EPA

Не можем да кажем конкретна дата. Това е работа, която политиците и дипломацията трябва да свършат. Но ние настояваме за дата, която да е определяема, т.е. да има яснота за бизнеса, защото оставането ни извън Шенген има и репутационни щети и в крайна сметка се нарушава инвестиционното доверие в нашата държава. Това каза за БНР зам.-председателят на БСК Мария Минчева преди дискусията "Цената на оставането извън Шенген - въздействие върху България и Румъния".

"За нас датата е вчера. Искаме това да стане с пълна осъзнатост от останалите държави-членки и това е работа на дипломацията. Искаме да поставим на масата допълнителни аргументи в подкрепа на това защо двете държави трябва да вървят по този път и заслужават да бъдат там, няма никакви причини да оставаме извън Шенгенското пространство", коментира Манчева.

"Искаме да внесем допълнителен елемент в дискусията за присъединяването на България и Румъния към Шенген, които останаха двете страни в континентална Европа, които са член на ЕС, но не са член на Шенгенското пространство. Другите 2 страни са Кипър и Ирландия, но Ирландия изцяло не желае присъединяване, а Кипър е в съвсем начална фаза на този процес. За България и Румъния от 2011 г. се приема, че са изпълнени всички технически критерии, но като цяло темата остава затворена в проблемите, които има с нелегалната миграция в Европа. Оказва се, че почти никой не събира данни конкретно и целево за това какво е икономическото въздействие не само върху бизнеса, но и върху гражданите, което в крайна сметка е съществен елемент от нашия живот", добави Манчева.

По думите ѝ тази година е възлов момент България да постави на масата този проблем за решаване. За нас тези въпроси на политическо ниво трябва да бъдат изчистени, категорична бе тя. И подчерта, че бизнесът има нужда от по-малко бариери:
"Говорейки за вътрешния пазар, той отпразнува 30 години миналата година, но все още остават редица пречки пред пълноценното използване на 4-те свободи, върху които той е изграден".

"Ние обаче стигаме и по-далеч - говорим за трудовата мобилност, защото в пограничните райони на много държави има голяма възможност липсата на граници е предпоставка хората много по-лесно да пътуват в близки населени места и да намират работа там. Това за България и Румъния е изключено към настоящия етап. Ако служебен кабинет готви бюджета за следващата година, той ще обезпечи текущите дейности в държавата. Бюджетът финансира политики. Трябва чувствително да се раздвижат разходването на капиталови разходи, да се гледат приоритетни проекти, които ще имат по-силно въздействие върху икономиката. Погледът ни е към това как да увеличим икономическия растеж и как да подобрим състоянието и имиджа на България като инвестиционна дестинация", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase