Снимка: БГНЕС

В търговската мрежа у нас всяко десето яйце е с украински произход, обясни пред БНТ председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Той увери, че българското производство е достатъчно, за да задоволи нуждата на пазара у нас за потребителите и за индустрия.

Ивайло Гълъбов обясни, че преди войната в Украйна, рядко са се виждали украински яйца у нас и в целия Европейски съюз. По думите му за да реализират продукцията си, украинските търговци търсят други пазари, което е нормално. Затова и вносът им у нас се е увеличен.

“За първите два месеца на годината вносът на украински яйца у нас е около 1000 тона. Миналата година за цяла година, са внесени около 1000 тона яйца“, каза председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.

Според него е трябвало да се направят стимули и отпуснат субсидии за износ на украинските яйца за трети страни. По думите му в момента те подбиват с около 10% цената на българските яйца. Причината за това е, че през 2011 година в България се преустанови използването на конвенционални клетки заради по-високи стандарти за хуманно отношение към животните. Такива клетки обаче се използват в Украйна.

Председателят на Съюза на птицевъдите уточни, че щом са пуснати на пазара, яйцата са безопасни.

“Тук стои другият въпрос – за различния стандарт за производство. Не сме против украинските яйца да са на европейския пазар, но трябват мерки за ограничаване“, добави още Гълъбов.

В момента България отбелязва най-ниската цена за яйца от целия ЕС, тя е с около 15% от тази в Германия, и с 25% по-ниска от Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase