Снимка: БГНЕС

Електрическите тротинетки вече не са просто средство за бързо и евтино придвижване. Те се превръщат в оръжие на пътя, заявяват от Европейския център за транспортни политики.

Време е за категорични мерки срещу тротинетките, за да не губим животи, казват от ЕЦТП, след като 16-годишно момче почина след падане от електрическа тротинетка в Плевен.

"Електрическите тротинетки, развиващи високи скорости, без адекватна законова рамка и контрол, те са заплаха за всички участници в движението. И всеки ден, в който отлагаме въвеждането на строги правила, рискуваме още животи“, казват още от центъра и задават няколко въпроса към отговорните институции:

  • Как ще бъде понесена отговорност при пътнотранспортно произшествие, предизвикано от водач на електрическа тротинетка, при положение, че няма задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за управляващите този вид индивидуално превозно средство?
  • Как МВР контролира скоростта на електрическите тротинетки и как идентифицира и санкционира нарушителите?
  • Как МВР гарантира, че управляващите тротинетки са навършили 14 години?
  • Как МВР контролира дали управляващ електрическа тротинетка е на възраст под 18 години, което според Закона за движение по пътищата означава, че той трябва да има предпазна каска?
  • Има ли реални санкции за родители, които позволяват на малолетни да управляват електрически тротинетки?
  • Необходимо ли е всяка такава тротинетка да бъде регистрирана, за да се осигури отговорност при нарушаване на закона?
  • Трябва ли да се въведе задължително изискване електрическите тротинетки да се движат само по велоалеите?


ЕЦТП настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да включва и ясни и категорични правила за използването на електрически тротинетки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase