Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база "Граф Игнатиево".

Поля Цоновска е кмет на Долна Митрополия и е познавала двете жертви на трагичния инцидент. Тя не скри, че все още е в шок от новината за смъртта на пилотите, пише Plevenutre.bg.

"Бог да прости едни двама мъже, достойни българи и абсолютни професионалисти. Съболезнования и на близките. Познавам майор Димитров от доста отдавна, многократно сме се виждали в поделението, а пък старши лейтенант Дункин завърши през 2020 година и заедно с тогавашия военен министър Красимир Каракачанов бяхме на неговото производство. Млада надежда на ВВВУ и военна база... Патриоти...", разказа Поля Цоновска.

По думите ѝ разбилият се самолет бил почти като нов след ремонта му в Чехия.

"Не си позволявам предварително да съдя или да обвинявам, не е редно. Нека оставим експертите, които могат да кажат каква е причината за тази нелепа ужасна смърт", коментира Поля Цоновска. "Недопустимо е в мирно време да се допускат такива инциденти", допълни градоначалникът.

"Те ще бъдат запомнени. Общината обяви вчера след брифинга на министерството тридневен траур. Няма как да бъдат забравени. Ние сме авиационен град и единствено на нашия герб има самолет. Не може да се забравят тези хора. Старши лейтенант Дункин беше един много амбициозен млад човек, а майор Димитров е име във ВВС. Аз вярвам и съм убедена, че техните идеи, амбиции и професионализъм ще бъдат примери за младите пилоти, които в момента се обучават там. Такава трагедия отдавна не се е случвала в Долна Митрополия, шокът наистина е голям. До късно снощи не можех да повярвам, че това е възможно...", каза още Цоновска.

"Орлите не умират! Те отлитат!" Това пише в некролог за двамата загинали пилоти, пуснат на фейсбук страницата на Авиационна база Долна Митрополия, в която са работили майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

"На 13 септември 2024 год. в изпълнение на полет със самолет L-39 ZA отлетяха завинаги в небесната ескадрила майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - достойни български офицери, пилоти, колеги и приятели! 12-та авиационна база изказва най-дълбоки съболезнования към роднините и близките за тежката загуба! Поклон пред светлата им памет! Мир на душите им!".

Това написаха от 12 Авиационна База - Долна Митрополия във фейсбук профила си днес.

МАЙОР ПЕТКО ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ

Началник на служба "Планиране и отчитане на летателната дейност" в отделение "Летателно-тактическа подготовка" в 12-та авиационна база – Долна Митрополия.

Завършил Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" през 1996 год. специалност "Летец-пилот за ВВС".
За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС.

СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ ВЕНЦИСЛАВ АТАНАСОВ ДУНКИН

Летец-пилот, младши експерт III степен в служба "Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка" на отделение "Летателно-тактическа подготовка" в 12-та авиационна база – Долна Митрополия.

Завършил Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" през 2020г. специализация "Летец-пилот за ВВС".
Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС", пишат за двамата пилоти техните колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase