Снимка БГНЕС

През 2023 г. България е издала разрешение за работа на 26 000 работници от чужбина. През 2024 г. до момента са издадени 25 000 разрешителни, вероятно до края на годината бройката ще надхвърли 30 000.

Това каза в студиото на OFFNews Тодор Батков-младши. Той е собственик на една от най-големите агенции за внос на работници от трети страни. Всички тези хора са получили разрешение, след като се докаже, че за поста няма нито един кандидат българин.

"Българин готвач за заплата 3500 лева чисто не може да се намери. Затова ресторантите все по-често търсят готвачи от Турция. 4500 лева е заплатата на кофражист и повечето професии в строителството.

Като се добави това, че работодателят осигурява жилище и храна, често се оказва, че чужденците у нас могат да изкарат повече, отколкото в Германия и Австрия.

Другата причина е ефективността. На българска бригада зидари средно се пада по 6 до 8 квадрата зидария на ден. Дойдоха няколко бригади зидари от Турция и направиха 28-30 квадрата на ден. На 14 метра стена турците имаха 2 милиметра отклонение. На 4 метра стена българите имаха 6 сантиметра отклонение.

Накрая, след три месеца, тези бригади си тръгнаха от България със 9-10 хиляди евро. За съжаление, има и лоши примери - работодатели, които не изплащат заплати, които принуждават работниците да работят по 12-16 часа, които ги настаняват в мизерни условия", казва Батков. Затова той настоява да се въведе лицензионен режим за фирмите, които внасят работници.

Сега всеки зарзаватчия, без никакви специални разрешения, може да започне да внася работници. И защото търсенето е голямо, все повече се изкушават да го направят, а често стават съучастници в мрежа за трафик на хора. Особено от бившите съветски републики има хора, които ползват разрешенията за работа като трамплин за емиграция в Европейския съюз, казва още Тодор Батков.

Най-голям брой работници в България са дошли от Узбекистан, почти същата е бройката и от Турция. Конкретно фирмата на Батков работи с 24 страни, най-вече Турция, Непал, Мексико и Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase