Снимка БГНЕС, архив

България все още не е завела иск срещу застрахователите на моторен кораб VERA SU, който преди близо 3 години заседна край защитена местност “Яйлата”. Това бе потвърдено официално в отговор на Министерството на финансите, пише Maritime.bg.

До близо 3 млн. лева достигнаха разходите за изтеглянето на кораба в операция, която се превърна в сериозно предизвикателство за български институции. В края на 2022 г. държавата продаде плавателния съд за 276 хиляди долара, с което частично покри натрупаната сметка.

Още по темата

VERA SU, който след ремонт плава под името SAFINA и според данни от AIS извършва последни рейсове между руски пристанища, заседна край “Яйлата” на 20-и септември и бе изтеглен на 26-и октомври 2021 година.

През октомври 2023 г., всички необходими документи, установяващи и доказващи вземанията на Република България срещу застрахователите на моторен кораб VERA SU, са предоставени от Министерството на транспорта и съобщенията към дирекция „Съдебна защита“ на Министерството на финансите.

Представители на МФ са поискали “спешна среща” с ИА “Морска администрация” след запитването на Maritime.bg от началото на месеца и към момента няма как да бъде обяснено 11-месечното анализиране на информация.

Срокът, в който държавата може да предяви иск срещу застрахователите, изтича след няколко седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase